Hlavní obsah

Manažer Nike přiznal 50 let starou vraždu

Foto: Profimedia.cz

Larry Miller v roce 2018.

Reklama

Dlouholetý vysoký činitel společnosti Nike odhalil, že před 56 lety zastřelil v ulicích čtvrti West Philadelphia osmnáctiletého chlapce. Tajenou skutečnost sdělil v rozhovoru se sportovním magazínem Sports Illustrated.

Článek

Zářná kariéra a pod ní temné tajemství, takový se ukázal život Larryho Millera, který je dlouholetým předsedou představenstva značky Jordan Brand spadající pod firmu Nike. Po 56 letech se Miller v nedávném rozhovoru podělil o čin, který ho během dospívání dostal do vězení. Ve svých 16 letech zastřelil o dva roky staršího chlapce.

„Rozežíralo mě to zevnitř,“ nechal se slyšet Miller, který desítky let tajil pravdu nejen před svými přáteli, ba dokonce i před vlastními dětmi. Během posledních několika měsíců prý však začal informovat své blízké - včetně basketbalové legendy Michaela Jordana - a domnívá se, že jde o příběh, který byl měl být odvyprávěn. Událost a její okolnosti proto podrobně popisuje i v připravované knize.

Problémy se v Milllerově životě měly objevit už ve 13 letech, kdy se přidal ke gangu Cedar Avenue působícím v západní části čtvrti West Philly. „Chtěl jsem udělat dojem na lidi z ulice než na učitele a rodiče. V době, kdy mi bylo 16 let, jsem byl vyloženě gangster, kriminálník. Pil jsem každý den,“ vzpomínal v rozhovoru.

Během dospívání i dospělosti byl Miller za svou činnost několikrát zatčen, k osudnému okamžiku však došlo na konci září v roce 1965. O něco dříve jiný gang zabil Millerova mladšího kamaráda, když se ale později v opilém stavu chopil zbraně a vyrazil se třemi dalšími lidmi hledat odplatu, vystřelil na prvního člověka, kterého potkal.

Člověkem, který tehdy zemřel, byl osmnáctiletý Edward White. Miller chlapce neznal a nevěděl, zda je nějak spojený s úmrtím jeho přítele. „To je to, co to pro mě dělá ještě těžší. Bylo to naprosto bezdůvodné,“ sdělil dvaasedmdesátiletý Miller. „Trvalo roky, než jsem pochopil skutečný dopad toho, co jsem udělal.“

Miller prý nikdy v žádostech o práci či během pracovních pohovorů nelhal o své době ve vězení. Rozhodl se ale, že bude lepší, když daná část jeho minulosti zůstane tajemstvím. Během posledních let však utrpělo hlavně jeho duševní zdraví, které tížily úzkosti i noční můry, a došel k závěru, že dál už takto žít nemůže.

Společnost Nike, pro kterou Miller několik let pracuje, už poskytla vyjádření webu BBC. V tom Millerův život označila za neuvěřitelný příběh druhých šancí. „Jsme na Larryho Millera a na naději a inspiraci, kterou může jeho příběh nabídnout, hrdí.“

Sám Miller doufá, že jeho příběh může pomoci odvrátit rizikovou mládež od života plného násilí a že lidé ve vězení uvidí, že stále mohou být přínosem pro společnost. Ani ta nejhorší chyba, kterou člověk udělá, by podle něj neměla mít kontrolu nad zbytkem jeho života.

Reklama

Související témata:
Larry Miller

Doporučované