Hlavní obsah

Manchesterského atentátníka zachránilo tři roky před jeho útokem britské námořnictvo

Salman Abedi v den útoku.

Reklama

Tři roky před tím, než Salman Abedi spáchal na koncertě v Manchesteru útok, který si vyžádal 22 mrtvých a 200 zraněných, ho z Tripolisu zachránila loď britského královského námořnictva.

Článek

Sebevražedného atentátníka Salmana Abediho spolu s jeho bratrem Hashem a další stovkou britských občanů v roce 2014 odvezlo z Tripolisu plavidlo britského královského námořnictva, píše to server Skynews.com. Loď HMS Enterprise je nejdříve dovezla na Maltu, odkud se později dostali do Británie. V Libyi probíhala občanská válka a v zemi panovaly zhoršené bezpečnostní podmínky. „Během zhoršující se bezpečnostní situace v Libyi v roce 2014 jsme na pomoc při evakuaci britských občanů a jejich rodinných příslušníků povolali národní hraniční jednotky,” uvedl k tomu mluvčí britské vlády.

Salman Abedi se spolu se svým bratrem na loď dostali legálně, protože byli na seznamu osob určených k evakuaci. Přitom ještě měsíc před Abediho záchranou z hlavního libyjského města ho sledovaly britské bezpečnostní složky. Pro neshledání potřebných důkazů byl ale jeho případ uzavřen.

Hashema Abediho v současné době drží v libyjském vězení skupina militantních ozbrojenců. Britská vláda usiluje o jeho vydání, protože ho chce soudit kvůli jeho spoluúčasti na manchesterském útoku.

Salman Abedi, zřejmě přímo na svém těle, odpálil po domácku vyrobenou bombu na koncertě Ariany Grande v manchesterské aréně. Během útoku, který se stal 22. května 2017, zemřelo 22 lidí a dalších 200 bylo zraněno.

Salman Abedi se narodil v Manchesteru v roce 1994 poté, co jeho rodiče uprchli z Libye před Kaddáfího režimem. Podle serveru Skynews.com se útočník v dřívějších letech pohyboval po manchesterských sídlištích, kde se scházel se skupinou mladých mužů, kteří se postupně radikalizovali. Někteří z nich se účastnili bojů za Islámský stát v Sýrii a Iráku. Dokumenty nalezené po porážce IS odhalily jistého Raphaela Hosteyho, který sponzoroval stovky teroristů a zřejmě se setkal i s Abedim, protože dříve se chodil modlit v Didsbury do stejné mešity jako on.

Reklama

Doporučované