Hlavní obsah

Tip na výlet: Manětínsko-nečtinský mikroregion

Foto: Profimedia.cz

Manětín.

Reklama

V okrese Plzeň-sever se skrývá dvojice historických obcí – Manětín a Nečtiny. Letní tip Petra Juny, redaktora domácí redakce Seznam Zpráv.

Článek

V Manětíně na vás čeká krásný barokní zámek, po jehož prohlídce si můžete projít například zámecké zahrady nebo odpočinout v přilehlém parku.

Při mlsání zmrzliny je ideální projít nevelké centrum města, které nabízí nejrůznější historické skvosty, jako jsou například sochy zdobící náměstí. Mimochodem – Manětín byl poslední českou obcí z okolí, která nebyla po mnichovské dohodě v roce 1938 přidělena k nacistickému Německu.

Manětín a Nečtiny

Manětín a okolí patřilo nejprve českým knížatům, dokud jej král Vladislav II. roku 1169 nepostoupil johanitům. Ti zde ve 13. století vybudovali tvrz s klášterem. Pozůstatky tvrze jsou dodnes viditelné na dnešním zámku. Ten má v současnosti barokní podobu a je národní kulturní památkou.

Nečtiny jsou historickou obcí, která ležela na obchodní cestě spojující Norimberk s Prahou. Během historie panství vystřídalo řadu majitelů, jako poslední na místě do roku 1945 hospodařil rod Mensdorf-Pouilly. Ten zde má i rodovou hrobku sv. Terezie. Nejvýznamnější památkou obce je novogotický zámek.

Nejbližší parkoviště: přímo u zámku Manětín a v centru Nečtin

Nejbližší vlak: Mladotice

Ať už budete na kole, motorce nebo autem, doporučujeme po prohlídce Manětína přejet do šest kilometrů vzdálených Nečtin. Jedná se opět o historickou oblast, které dominuje barokní kostel svatého Jana Většího stojící nad Nečtinami, za návštěvu však stojí také renesanční radnice a další památky. Ostatně o nečtinském hradu píše i Karel IV. ve Vita Caroli.

Pro milovníky přírody navíc region nabízí nespočet možností pro výlety jak pěší, tak na kole.

Reklama

Související témata:

Doporučované