Hlavní obsah

Manévry nad hřebenem. Úřad zveřejnil zprávu o nehodě Kellnerova vrtulníku

Foto: Profimedia.cz

Vzpomínka na Petra Kellnera v pražské budově společnosti PPF.

Reklama

aktualizováno •

Vrtulník, v jehož kokpitu zemřel s dalšími čtyřmi lidmi i Petr Kellner, před pádem několik minut manévroval.

Článek

Vrtulník, při jehož nehodě na Aljašce zemřel na konci března většinový vlastník investiční skupiny PPF Petr Kellner a další čtyři lidé, před pádem několik minut pomalu manévroval těsně nad vrcholem horského hřebene. Vyplývá to ze zveřejněné předběžné zprávy amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB).

Stroj havaroval v pohoří Chugach Mountains a incident měl jediného přeživšího, který si odnesl těžká zranění – bývalého českého reprezentanta ve snowboardingu Davida Horvátha. Ten zřejmě ještě několik hodin čekal na záchranu. Podle zveřejněné zprávy měl vrtulník pasažéry dopravit na jednu z hor ze soukromé rezidence u jezera Wasilla Lake.

Skupina se v horách věnovala heliskiingu, což je extrémní sport, při němž jsou jezdci na lyžích nebo snowboardu vysazováni z vrtulníku do volného terénu. Vrtulník s lyžaři se v oblasti pohyboval celé odpoledne, opakovaně je vysazoval na různých místech pohoří.

„Data z GPS ukazují, že vrtulník se opětovně vznesl v 18:27:05, směřoval na severozápad a vystoupal do výšky přibližně 5 900 stop nad mořem. Data ukázala, že poslední pohyb vrtulníku začal okolo 18:33 nad vrcholem hřebene ve výšce 6 266 stop a při rychlosti jednoho uzlu. Vrtulník udržoval nízkou výšku i rychlost při manévrování nad hřebenem několik minut. Záznam dat skončil v 18:36:42 poblíž místa, kde byla nalezena hlavní část trosek,“ uvádí zpráva NTSB o nehodě ze soboty 27. března.

Když se helikoptéra ve stanovený čas nevrátila na základnu, byl zahájen běžný postup praktikovaný u zpožděných strojů; jako zpožděný ho však půjčovna Soloy Helicopters nahlásila až ve 20:00. Jak píše aljašský deník Anchorage Daily News, není zatím jasné, proč tento proces trval takovou dobu vzhledem ke dřívější ztrátě spojení.

Podle zprávy našla jiná helikoptéra trosky vrtulníku okolo 21:30 tamního času, přibližně 152 metrů pod vrcholem hřebenu. Stroj se zřítil asi 34 kilometrů jihovýchodně od městečka Palmer na svahu v blízkosti ledovce Knik.

Anchorage Daily News upozorňuje, že vyšetřování bude trvat ještě měsíce, vyšetřovatelé totiž musí poskládat obrázek události z různých rozhovorů, získaných dat i trosek vrtulníku.

Připomeňte si Petra Kellnera ve fotogalerii:

+6

Šestapadesátiletý Kellner zahynul společně s dalšími lidmi ve vrtulníku a záchranáři, kteří na místo havárie dorazili až tři hodiny po neštěstí, tak našli pouze jediného přeživšího. Tím byl bývalý český reprezentant ve snowboardingu David Horváth, který následně strávil několik dnů v místní nemocnici ve vážném stavu. Horváth podle médií vyšetřovatelům řekl, že podle jeho názoru nehrála roli technická porucha.

Kellner byl pohřben o víkendu, podle serveru Blesk.cz se obřad uskutečnil v zahradě jeho vily v pražských Dejvicích za účasti rodiny, nejbližších přátel a kolegů zesnulého. Prezident Miloš Zeman se mu rozhodl udělit Řád bílého lva, nejvyšší české státní vyznamenání.

Podnikatel a finančník Petr Kellner měl pověst jednoho z nejvlivnějších Čechů, podle posledního žebříčku časopisu Forbes z letošního dubna byl loni 110. nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě 17,5 miliardy dolarů (asi 386 miliard korun).

Reklama

Doporučované