Hlavní obsah

Nový šéf PPF: Kellnerova smrt nás neohrozí. Chceme naplnit jeho odkaz

Ladislav Bartoníček, minoritní akcionář a nový šéf PPF.

Reklama

Skupina PPF dál pracuje na převzetí Moneta Money Bank, chce posilovat v telekomunikacích i médiích. Úmrtí majitele PPF by podle nového šéfa nemělo ohrozit ani vztahy s věřiteli. „Myslím, že jsou v klidu,“ říká Ladislav Bartoníček.

Článek

Úmrtí Petra Kellnera nezastaví rozjeté obchodní případy, které řeší jím založená skupina PPF. V prvním velkém rozhovoru to pro Seznam Zprávy řekl Ladislav Bartoníček, který převzal řízení rozsáhlé skupiny PPF.

Bartoníček je jedním ze dvou minoritních akcionářů PPF, spolu s dalším podílníkem J. P. Duviesartem shodně drží 0,535 procenta akcií PPF. Zbývající majoritní podíl zdědí pozůstalá rodina Kellnerových, dědické řízení ale může trvat ještě dlouho. Na chod PPF by to ale nemělo mít vliv, ujistil Bartoníček.

„Máme shodu s rodinou, že se na projektech, které běží, nic nemění. A obecně, co se týče chodu PPF, vůle rodiny je, abychom naplňovali Petrův odkaz,“ řekl Bartoníček.

Ten řízení skupiny převzal na základě předem připravené dohody mezi společníky. „Neřešili jsme explicitně tuto situaci, ale byla jasná dohoda, kdyby bylo z nějakého důvodu třeba, že to budu já,“ řekl Bartoníček, který měl v PPF dosud na starosti především oblast telekomunikací a biotechnologickou firmu Sotio.

„Teď budu řešit i vše ostatní do jiné úrovně detailu. S tím, že J. P. Duvieusart nadále pokrývá oblast finančních služeb a nemovitostí, Škodu Transportation má pod sebou Ladislav Chvátal,“ upřesnil Bartoníček.

Podle něj by Kellnerovo úmrtí nemělo zhatit žádný z probíhajících obchodů PPF. Tedy ani nejsledovanější nastartovanou transakci, během níž chce PPF navýšit akcionářský podíl v Moneta Money Bank a později výměnou akcií mezi Monetou a vlastní Air Bank oba bankovní domy spojit pod svou kontrolou.

Smrt hlavního akcionáře podle Bartoníčka nebude mít dopad ani na vztahy vůči věřitelům PPF. „Ve smlouvách jsou veškeré klauzule postavené tak, že to naše vztahy neohrožuje. Myslím, že protistrany jsou v klidu. Na to jsme se samozřejmě dívali jako na jednu z prvních věcí, jestli změna kontroly nespouští nějaké předčasné splatnosti nebo něco podobného. Ale není to tak,“ řekl.

Těžké časy na obzoru

Nový šéf skupinu převzal v těžké situaci. Auditované loňské výsledky PPF zatím nejsou k dispozici, klíčová mezinárodní splátková společnost Home Credit ale skončila loni ve ztrátě přes 580 milionů eur. Podle Bartoníčka je však PPF dostatečně diverzifikovaná, ztrátu z finančních služeb tak podle něj do značné míry vyrovnávají ostatní byznysy. „Telekomunikace jsou mimořádně stabilizační prvek. Mall Group, tedy on-line prodej, funguje v této chvíli také dobře. A Škoda Transportation, kterou jsme přebírali v ne úplně jednoduché situaci, je naplněna zakázkami jako nikdy předtím,“ tvrdí Bartoníček.

Léta ztrátová skupina Mall Group, v níž má PPF 40procentní podíl, se podle něj za loňský rok poprvé přehoupne k zisku. PPF počítá s posilováním v oblasti telekomunikací, e-commerce i médií, pro některé segmenty chce získat kapitál na trhu.

Rozhovor, v němž Ladislav Bartoníček detailně popisuje situaci v PPF po Kellnerově odchodu a mluví také o další strategii a výhledech skupiny, zveřejníme na Seznam Zprávách ve dvou částech.

První část rozsáhlého rozhovoru přineseme čtenářům Seznam Zpráv v pátek ráno.

Reklama

Doporučované