Hlavní obsah

Manželé obnovují zapomenuté lázně na Šluknovsku podle pohlednic

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Na prahu Národního parku České Švýcarsko u Šluknova na Děčínsku se mezi stromy ukrývá bývalý lázeňský hotel. Stavba z roku 1872 sloužila nejprve jako vývařovna pro dělníky, pak se z ní stal hotel.

Článek

Sláva slunečních a vzdušných lázní ale od 50. let 20. století upadala, v 80. letech vyhasla úplně. Budova začala chátrat, zarostly i přístupové cesty a na kdysi honosný hotel s restaurací se zapomnělo. Až v roce 2017 si budovu s přilehlým areálem koupili manželé Bilinski. Obnovují ho podle dobových pohlednic.

Karlovo údolí, kde se bývalé lázně nacházejí, objevil Karl Schütz, majitel pekařství ve Šluknově. Při výstavbě restaurace narazil při kopání základů na neolitickou kamennou sekeru, důkaz, že údolím procházeli lidé již před tisíci lety.

„Máme lásku ke starým stavbám,“ uvedla majitelka Ema Bilinski. Dům i s parčíkem a dřívějšími lázeňskými promenádami chtějí obnovit do stavu 20. let minulého století. Zatím se jim podařilo zrekonstruovat park s altánem, nyní pracují na střeše. „Jde o celoživotní dílo,“ řekla majitelka. Podle ní se nedá odhadnout, kdy bude objekt opět sloužit svému účelu. Investice si vyžádaly několik milionů korun, majitelé ale počítají s vyššími částkami.

S rekonstrukcí pomáhá i město, obnovilo alej na přístupové cestě. Na místo vysílá také hlídky policie, v minulosti totiž objekt lázní poznamenalo vandalství. „Město se podílí také na propagaci akcí,“ řekl Martin Bilinski a doplnil, že dříve se do údolí dalo dostat také vlakem. Město tak manželům pomáhá přesvědčit Ústecký kraj o znovuzřízení stanice.

Místo navštěvují stovky návštěvníků měsíčně, někteří se do prací na budově i okolí také zapojili. Turisté se mohou v červnu těšit na neoficiální zahájení sezony. Manželé chystají prodávat suvenýry spojené s místem či ručně dělané šperky.

Reklama

Doporučované