Hlavní obsah

Manželka Kim Čong-una se po roce objevila na veřejnosti

Foto: Profimedia.cz

Ri Sol-ču a Kim Čong-un při návštěvě divadla Mansudae.

Reklama

Na veřejnosti se Ri Sol-ču neobjevila od ledna 2020. Nyní s manželem Kim Čong-unem uctili památku bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila.

Článek

Ri Sol-ču se se svým manželem zúčastnila koncertu, který byl uspořádán v rámci jednoho z nejdůležitějších státních svátků v zemi. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na severokorejské státní zdroje.

Do loňského ledna bylo zvykem, že Ri Sol-ču svého manžela na oficiální akce doprovází. Od loňských oslav nového lunárního roku se ale na veřejnosti neobjevila, což vyvolalo otázky ohledně stavu jejího zdraví, či dokonce potenciálního těhotenství. Roční absence z veřejného prostoru byla podle webu Bloomberg zdaleka tou nejdelší, jakou si Ri Sol-ču prošla od roku 2012, kdy její manžel převzal vedení země.

V oficiálních státních novinách Rodong Sinmun tak vyšly fotografie páru z návštěvy hudebního vystoupení, které mělo vyjádřit úctu otci severokorejského lídra a bývalému vůdci KLDR Kim Čong-ilovi. Jeho narozeniny, které připadají na 16. února, jsou totiž v zemi velkou a hojně oslavovanou událostí. Noviny také uvedly, že si Kim Čong-un památku svého otce připomněl návštěvou Paláce slunce Kumsusan, který slouží jako mauzoleum bývalých vůdců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila.

Jihokorejská rozvědka (NIS) v úterý podle agentury Reuters uvedla, že se Ri Sol-ču z veřejného dění stáhla kvůli obavám z nákazy koronavirem, „s dětmi si ale hraje dál“. Podle NIS má pár celkem tři děti. Ani to však není jisté, o osobním životě Kim Čong-una i jeho manželky je k dispozici poměrně málo informací.

Na rozdíl od několika předchozích událostí nikdo na fotografiích zveřejněných oficiálním médiem Korejské strany práce Rodong Sinmun neměl na tváři roušku, podle BBC se příliš nedodržovala ani distanční opatření. Severní Korea oficiálně nepotvrdila výskyt koronaviru. V zemi se podle oficiálních zdrojů nenakazil jediný člověk.

„I když Severní Korea trvá na tom, že má nula případů, nelze vyloučit, že nákaza v zemi propukla. Obzvlášť s přihlédnutím k tomu, že před uzavřením hranic s Čínou na konci ledna mezi oběma zeměmi aktivně probíhaly výměny pracovníků,“ uvedl podle agentury AP místní poslanec.

„Dlouhodobá nepřítomnost manželky ve veřejném prostoru by poškodila Kimův cíl, kterým je proměna Severní Koreje v normální stát,“ uvedl Jang Moo-čin, profesor univerzity severokorejských studií v Soulu a poradce jihokorejské vlády. „Její přítomnost také nepřímo ukazuje, že se Severní Korea s pandemií koronaviru vyrovnává dobře,“ uvedl Jang Moo-čin.

V loňském roce se kromě spekulací o zdravotních problémech Kimovy manželky hovořilo i o zdravotním stavu samotného severokorejského vůdce. Ten se totiž také na několik měsíců stáhl z veřejného dění. Fakt, že vedení země od Kima nyní postupně přebírá jeho mladší sestra Kim Jo-čong, si řada lidí vysvětlovala Kimovými obavami z pandemie koronaviru. Šířily se ale i zprávy, že Kim podstoupil nezdařenou operaci srdce, po níž zůstal v kritickém stavu.

Reklama

Doporučované