Hlavní obsah

Homosexuální manželství je věc lidské důstojnosti, zní z ANO. I Babišovo hnutí je ale ostře rozdělené

Duel: Mají mít homosexuální páry právo na manželské sňatky? Monika Červíčková vs. Patrik Nacher.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Homosexuálové mají mít rozhodně právo uzavírat manželství, říká v Duelu poslankyně ANO Monika Červíčková. Její kolega Patrik Nacher (za ANO) sice připouští, že práva heterosexuálů a homosexuálů by se měla narovnat, ne ale tak, že gayům a lesbám právo na manželství přizná zákon.

Článek

Zastánci manželství i pro gaye a lesby a ochránci tradičního svazku se o práva homosexuálních párů utkali během říjnové schůze Sněmovny. Poslanci mají na stole zatím dva návrhy – novelu občanského zákoníku s možností manželství i pro homosexuály a výslovné ukotvení manželství jako svazku muže a ženy v ústavě.

Poslanec za ANO Patrik Nacher navíc chystá třetí návrh, a to novelu o registrovaném partnerství, která má srovnat práva a povinnosti pro partnery jako pro manžele.

„SPD i lidovci jsou jednotně proti (manželství homosexuálů), Piráti jednotně pro. Nás je v ANO 78 poslanců a zhruba třetina je pro, třetina proti a třetina není vyhraněná. Narovnání práv homosexuálů a heterosexuálů do 21. století patří, ale ne ve formě manželství,“ říká Nacher.

Anketa

Mají mít homosexuální páry právo uzavírat manželské sňatky?
Ano
47,3 %
Ne
52,7 %
Celkem hlasovalo 3893 čtenářů.

„Je to velmi důležité z lidskoprávního hlediska, nikomu to (právo pro homosexuály uzavírat manželství) neublíží a jedné části obyvatel to může pomoci. Heterosexuálové mají možnost výběru mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím. Homosexuálové možnost volby nemají, to není správné. Registrované partnerství nestačí,“ oponuje mu poslankyně ANO Červíčková.

„Návrh Patrika Nachera je pro mě nepřijatelný, protože neřeší lidskou svobodu a právo na to uzavřít manželství. Důležitá je otázka důstojnosti. Listina základních práv a svobod hovoří o tom, že jsme si všichni v právech a ve svobodě rovni,“ dodává.

Foto: Seznam Zprávy

Rozdíly mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím.

Pod novelu občanského zákoníku s možností sňatků gayů a leseb se podepsalo 46 poslanců a poslankyň v čele s Radkou Maxovou (ANO). Podle autorů má zajistit homosexuálům a jejich dětem stejná práva a důstojnost, jako mají manželé a jejich potomci. S předlohou souhlasila vláda.

K návrhu na výslovné ukotvení manželství jako svazku muže a ženy v ústavě se přihlásilo 37 zákonodárců v čele s lidovcem Markem Výborným. Podle předkladatelů by se tak ochránila rodina.

Registrované partnerství na český způsob

V Česku mohou dvojice mužů či žen uzavírat od července 2006 registrované partnerství. Za prvních 11 let to udělalo 2647 párů. Registrovaní partneři mohou získat například informace o zdravotním stavu svého protějšku či po něm mohou dědit stejně jako v manželství.

Nemají ale společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají ani nárok na vdovecký či vdovský důchod. Sirotčí důchod nemusí získat ani jejich potomek. Registrované dvojici zákon adopci zakazuje. V Česku takzvané duhové rodiny s dětmi už žijí. Oficiálně mohou mít děti dvou matek a dvou otců, ale jen jednoho rodiče.

Soužití osob stejného pohlaví v Evropě (zdroj: QueerGeography).

Manželství mohou páry bez ohledu na sexuální orientaci uzavírat například v Belgii, Španělsku, Norsku, Portugalsku, Francii nebo Německu. Nizozemsko bylo vůbec první zemí na světě, která povolila sňatky homosexuálním párům.

V evropských zemích ale i tak existují v rámci institutu manželství jisté rozdíly mezi heterosexuálními a homosexuálními páry. Týkají se především podmínek, za kterých mohou adoptovat děti.

Veřejnost je pro sňatky 

Podle výsledků únorového průzkumu agentury Median tři čtvrtiny Čechů a Češek souhlasí s tím, že by lidé měli mít možnost uzavírat manželství bez ohledu na svou sexuální orientaci, pokud se mají rádi.

Tři pětiny dotázaných jsou pak pro, aby páry gayů a leseb mohly adoptovat opuštěné děti z ústavů. V podobném průzkumu z roku 2016 se pro manželství pro všechny vyslovilo 68 procent dotázaných, tedy o sedm procentních bodů méně. Podle letošního zjištění bylo proti 19 procent dospělých.

Foto: Seznam Zprávy

Podpora soužití homosexuálních párů v Česku (zdroj: CVVM).

Rostoucí podporu ukazují i další výzkumy. Podle květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by gayové a lesby měli mít právo uzavírat manželství podle 52 procent Čechů a Češek nad 15 let.

Celkem 41 procent dotázaných mělo opačný názor, sedm procent lidí nevědělo. V roce 2007 právo na svatbu homosexuálům přiznávalo 36 procent lidí, proti bylo 57 procent.

Reklama

Doporučované