Hlavní obsah

Lidé si nekoupí zimní obuv, ale zbraně ano. Senátoři napadli vládní opatření

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Skupina 63 senátorů napadla u Ústavního soudu vládní omezení pro maloobchod. Kritizují, že malé prodejny musí být na rozdíl od hypermarketů zavřené.

Článek

K Ústavnímu soudu dorazila stížnost třiašedesáti senátorů. Chtějí, aby soud zrušil opatření zavedené vládou premiéra Andreje Babiše, kterým se uzavřely některé obchody. Jiné mají naopak výjimku. Podle senátorů tak dochází k diskriminaci.

Že stížnost, kterou inicioval senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti), už doputovala k Ústavnímu soudu, potvrdila jeho mluvčí Miroslava Číhalíková Sedláčková.

V textu stížnosti, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, senátoři například uvádějí, že Babišova vláda udělila výjimku domácím potřebám, ale nikde není přesně uvedeno, co je přesně provozovna domácích potřeb.

„Žádný právní předpis nenavede podnikatele na bezpečné ověření a zjištění, zda pod některou výjimku spadají, nebo nikoliv. Likvidační výše pokut, které jim za porušení zákazu hrozí, je pak nutí preventivně své provozovny zavřít,“ píše ve stížnosti advokát Eduard Belšán, který se spolu s dalšími šesti lidmi na její přípravě podílel.

Senátoři kritizují, že zavřené zůstaly obchody s botami a zimním oblečením. A to přesto, že v těchto dnech začaly v Česku klesat teploty k bodu mrazu. Je možné si koupit oblečení nebo boty na internetu, což je však podle textu stížnosti také diskriminační.

Například koupě obuvi pro děti přes internet není jednoduchá. Je nutné vše důkladně přeměřit, aby nemělo zdravotní problémy. A problém je to i pro seniory, lidi s nízkými příjmy nebo lidi, kteří internet nemají či na něm neumí nakupovat.

Na druhou stranu - jak uvádí ve stížnosti senátoři - květiny se dají také koupit přes internet a přesto mohou být květinářství otevřená.

Zavřené jsou i prodejny elektroniky. Přitom podle senátorů jsou třeba pračky nutné pro praní oblečení nebo roušek. Naopak nově otevřené jsou prodejny zbraní a střeliva.

„Obdobně je nepochopitelné, v čem je nezbytnější prodej zbraní a střeliv či služby stříhání koček a psů,“ uvedl dále Belšán ve stížnosti.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za hnutí ANO) vysvětloval výjimku pro prodejny zbraní obavami z moru prasat. „Myslivci potřebují na regulování těchto chovů střelivo, takže byla z tohoto a jenom z tohoto důvodu udělena i výjimka pro prodejny se střelivem,“ vysvětlil před několika dny ministr.

Zvýhodňovány jsou podle stížnosti také velké obchody, které mají v nabídce oblečení nebo elektroniku.

„Zákaz je uplatňován před vánočními svátky, kdy v mnoho oblastech maloobchodního prodeje jde o výnosově zcela stěžejní období roku. Proto je zásah státu v této době mimořádně závažným poškozením maloobchodních prodejců a zásahem do jejich ústavního práva na podnikání,“ uvedli ve stížnosti senátoři.

Podle Blatného by se však mohly obchody brzo otevřít. Stačí, aby v systému PES kleslo skóre na třetí stupeň.

„S velkou pravděpodobností už do týdne to bude moci naplnit. Věřím, že od přelomu listopadu a prosince budeme ve stupni, že budeme moci za přísných opatřeních otevřít všechny obchody. I zbytek této diskriminace bude zrušen,“ prohlásil Blatný v neděli v pořadu Partie televize Prima.

Reklama

Doporučované