Hlavní obsah

Masarykova univerzita ocení zlatou medailí prezidenta. Slovenského, nikoli českého

Masarykova univerzita udělí nejvyšší vyznamenání Andreji Kiskovi.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek na konci ledna předá Andreji Kiskovi Velkou zlatou medaili. Stane se tak v rámci oslav stého výročí založení univerzity.

Článek

Podle rektora je důležité připomínat si důležitost česko-slovenských vazeb. V tiskové zprávě univerzity se píše, že vznik univerzity je úzce spjat se spojením Československa a že Češi a Slováci si jsou v Brně blíž než kdekoli jinde.

„Prezident Andrej Kiska patří mezi státníky, kteří ctí hodnoty, na nichž stojí i Masarykova univerzita a které jsou základem fungování demokratické společnosti. Hodnoty jako svoboda, úcta k pravidlům a zodpovědnost je potřeba stále prosazovat a chránit. A zejména v době, kdy často vítězí populismus a autoritářství, je nutné ocenit a vyzdvihovat ty, kteří na ně nerezignovali,“ stojí v prohlášení univerzity.

Velká zlatá medaile je nejvyšším vyznamenáním udělovaným Masarykovou univerzitou, obdržel ji například princ Charles nebo někdejší polský prezident Aleksander Kwasniewski. Nikoli Miloš Zeman, jehož spory s rektorem Bekem se táhnou už léta. A Zeman odmítá rektora druhé největší tuzemské univerzity zvát na oficiální státní akce.

Reklama

Související témata:

Doporučované