Hlavní obsah

Masarykova univerzita věnovala milion korun na školy poničené tornádem

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Masarykova univerzita v Brně věnovala milion korun obci Hrušky na Břeclavsku, kterou letos zasáhlo tornádo.

Článek

Obec peníze použije na opravu střech, oken, fasády a výměnu podlah školy, oznámila ČTK Gabriela Peringerová z oddělení komunikace Masarykovy univerzity.

Vysoká škola prostřednictvím svého dobrovolnického centra pomáhala už pár hodin po tornádu. V následujících měsících centrum koordinovalo nasazení dobrovolníků z univerzity i od jinud v Moravské Nové Vsi, Mikulčicích, Lužicích, Hodoníně i Hruškách. Pomoc zahrnovala úklid, odklízení trosek, balení potravin nebo psychologické konzultace a tvorbu programu pro děti ze zasažených obcí.

Prostřednictvím letní veřejné sbírky univerzita na transparentním účtu shromáždila jeden milion korun. „Jsem velmi rád, že v Hruškách nyní můžeme finančně pomoci právě v oblasti vzdělávání, protože vzdělání a vzdělanost je a vždy bude klíčová pro budoucnost této země,“ uvedl rektor univerzity Martin Bareš.

Šek převzalo vedení obce a školy, která stále není v provozu, děti ze všech pěti tříd prvního stupně se učí v sousedních Tvrdonicích. „Na velkou rekonstrukci školy, tedy opravu střechy, oken, fasády a podlah, která nás čeká v příštím roce, budeme samozřejmě žádat o dotace v různých programech. Ale v nich je vždy určitá spoluúčast. A právě na tuto spoluúčast peníze od Masarykovy univerzity použijeme,“ uvedla starostka Jana Filipovičová.

Kromě šeku darovala Masarykova univerzita školákům z Hrušek také poukazy na účast ve výukovém programu Bioskop. Pokračuje také dobrovolnická pomoc v místě neštěstí, o víkendu například v parku v Mikulčicích a v zahradách tamních obyvatel. „Všichni, kdo mají chuť pracovat se mohou přihlásit v aplikaci MUNI pomáhá,“ uvedla koordinátorka dobrovolnického centra Daniela Niebauerová.

Reklama

Doporučované