Hlavní obsah

Masarykova univerzita zahájila výuku mediků v simulačním centru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Masarykova univerzita zahájila praktickou výuku v simulačním centru, které slouží ke vzdělávání budoucích lékařů a dalších zdravotnických profesí.

Článek

Pětipatrová budova stojí v bohunickém univerzitním kampusu v bezprostřední blízkosti Fakultní nemocnice Brno. Stavba centra SIMU trvala dva roky a včetně veškerého vybavení stála téměř miliardu korun.

Praktická výuka lékařů a zdravotníků může pokračovat i přesto, že ostatní vzdělávání na vysokých školách přešlo kvůli koronavirovým opatřením do online prostředí.

„SIMU není jen nová budova, jeho hlavní přínos je v nových možnostech vzdělávání spočívajících v zavedení výukových metod, které podporují aktivní učení, zlepšení komunikačních a rozhodovacích dovedností a týmové spolupráce,“ uvedl děkan brněnské lékařské fakulty Martin Repko.

Budoucí medici se v rámci svých praxí v posledních letech hůře dostávají do kontaktu s konkrétními diagnózami. Důvodem je jednak obecný trend zkracování doby hospitalizace, jednak rostoucí neochota pacientů, aby se na jejich ošetřování podíleli studenti.

„Nově pojatá výuka podpořená velmi moderním a rozsáhlým technickým zázemím jim tak umožní natrénovat si řešení různých situací, včetně rozhodování pod časovým tlakem, ale zároveň bez rizika, že ublíží pacientům,“ uvedl ředitel SIMU Petr Štourač.

SIMU napodobuje reálné nemocniční prostředí. V přízemí budovy se nachází urgentní příjem s plně vybaveným vozem záchranné zdravotnické služby. Nemocniční patro disponuje operačními sály, jednotkami intenzivní péče, standardními pokoji a místnostmi pro výuku virtuálních 3D simulací.

V centru jsou například pokročilé pacientské simulátory dětského i dospělého věku, geriatrický ošetřovací model, simulátor těhotné ženy či novorozence, inkubátor, simulátor umělé plicní ventilace či ultrazvukový simulátor. Pro výuku zubního lékařství je určeno 70 pokročilých trenažérů.

Reklama

Související témata:

Doporučované