Hlavní obsah

Mašín se vzdal podílu na statku v Lošanech, patří pouze jeho sestře

Statek v Lošanech nově nepatří Josefu Mašínovi, svůj podíl přenechal sestře.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Statek v Lošanech na Kolínsku, který loni stát vrátil potomkům někdejšího významného odbojáře generála Josefa Mašína, už vlastní pouze jeho dcera Zdena. Domluvila se na tom s bratrem Josefem, který žije v USA a byl až dosud spoluvlastníkem tohoto rodinného majetku.

Informaci Seznamu potvrdil advokát Zdeny Mašínové Milan Janoušek a je už zapsána v katastru nemovitostí.

Josef Mašín přenechal statek své sestře hlavně kvůli tomu, že nežije v Česku a že se plánuje rekonstrukce statku, který léta chátral a stát ho po listopadu 1989 dlouho nechtěl rodině vrátit.

„Bratr si váží, že jsem o vrácení statku roky usilovala. Proto navrhl, že bych se o statek měla starat,“ řekla Seznamu Zdena Mašínová.

První práce na vráceném statku začaly na konci dubna, kdy do Lošan přijely desítky dobrovolníků a pomáhaly na zdevastovaném stavení s úklidem.

Poté, co se o případu Zdeny Mašínové a jejím boji o vrácení rodinného statku dozvěděl vysokoškolský pedagog Tomáš Hradečný z Fakulty architektury ČVUT v Praze, začal se Zdenou Mašínovou spolupracovat. Spolu se studenty architektury měsíce pracovali na návrzích, jak statek opravit.

Zdena Mašínová si jeden ze studentských návrhů vybrala a chce něco z něj i realizovat. Uvažuje se také o spolupráci se skauty.

Příběh kolem statku, který patřil staletí rodu Mašínových, se začal psát v roce 1940. Tehdy jej v nejistých časech okupace nechal hrdina odboje generál Josef Mašín přepsat na své tři nezletilé děti - Zdenu, Ctirada a Josefa. Těm pak rodinnou nemovitost sebral totalitní komunistický stát.

Po revoluci se o majetek přihlásila Zdena Mašínová. Boj o lošanský statek začal po listopadu 1989. Získala v restituci dvě osminy objektu, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínovi se do Česka nevrátili - zůstali ve Spojených státech.

Reklama

Doporučované