Hlavní obsah

Video: Masivní exploze otřásla Bejrútem. Pod troskami zůstávají lidé

Záběry ze sociálních sítí ukazují obrovský výbuch doprovázený ještě větší tlakovou vlnou.Video: twitter.com/mhijazi, AP

 
aktualizováno •

Hlavním městem Libanonu otřásla masivní exploze, informovala o tom agentura AFP. Snímky a videa ze sociálních sítí ukazují obří výbuch doprovázený silnou tlakovou vlnou.

Článek

Podle libanonských úřadů stoupl počet obětí na 73 a více než 3 700 lidí bylo zraněno, hlásí agentura AFP. Čísla ovšem stále nejsou konečná.

K explozi došlo v tamním přístavu. Agentura Reuters informuje o slovech šéfa libanonských bezpečnostních sil, který měl sdělit reportérům, že k výbuchu došlo v místě skladování vysoce výbušného materiálu, ten byl podle Al Jazeera News zkonfiskován před několika lety. Přesná příčina události zatím není známá. Na místě zasahují hasiči i zdravotníci.

Dění v Bejrútu sledujeme online:

„Odehrál se výbuch v hangáru, kde byl sklad s pyrotechnikou a nádrže s dusíkem. Nejdříve vznikl požár ve skladu a od něho pak bouchly dané nádrže,“ řekla k tomu pro Seznam Zprávy česká velvyslankyně v Libanonu Michaela Froňková, která situaci sleduje z Prahy, ale je v kontaktu s kolegy přímo v Bejrútu. Lokální televize LBC později upřesnila, že mohlo jít o dusičnan sodný. Al Jazeera News s odkazem na libanonského ministra vnitra Mohammeda Fahmiho mluví o dusičnanu amonném, který měl být v tamním přístavu skladován.

+11

Česká velvyslankyně Libanon popisuje jako zemi v neklidném regionu, která je velmi komplikovaná a má obtížnou historickou zkušenost, což vyvolává spekulace o cizím přičinění v tomto incidentu, ty jsou ale podle ní „velmi nepodložené“.

Čísla mrtvých a zraněných podle Froňkové určitě nejsou konečná, mnoho lidí zůstává v troskách a nemocnice jsou již naplněny. O případných Češích přítomných v Bejrútu Froňková nemá informace, samotná ambasáda je podle ní v pořádku. „Mám ale zprávy od evropských kolegů, že ambasády a rezidence, které jsou v centru, tedy blízko pobřeží a přístavu, jsou poničené. Konkrétně se to týká finské ambasády, rakouské a myslím, že i belgické. Co se týče zaměstnanců jak našich, tak evropských, všichni by měli být v pořádku,“ dodala.

„Všude je chaos. Dosud ovšem není potvrzeno, co explozi způsobilo,“ sdělila z místa korespondentka Al Jazeera News Zeina Khodrová. Na svém účtu na sociální síti Twitter zároveň uvedla, že síla exploze ji srazila k zemi, v daný moment se nacházela před Americkou univerzitou v Bejrútu.

Podle AFP byl výbuch tak silný, že otřásl budovami v širém okolí, svědci na sociálních sítích píší, že tlaková vlna rozbíjela skla, ničila balkony a způsobila také zřícení stropů v několika domech. Podle tamních médií jsou poškozeny i budovy vzdálené deset kilometrů daleko, stejně jsou na tom také auta stojící na ulicích.

„Nejdůležitější je nyní dostat lidi zpod poškozených částí domů, které zasáhl výbuch. Část hasičů se tak zřejmě soustředí na uhašení požáru a druhá část se zaměřuje na vyhledání všech lidí pod troskami, to bude ovšem asi nejtěžší úkol,“ uvedl pro Seznam Zprávy Martin Kavka, mluvčí Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy.

Podle něj je vzhledem k obrovskému měřítku exploze aktuální situace náročná i na počet zasahujících lidí. Hlavním cílem hasičů v Bejrútu je ale nejspíše přesun zraněných lidí na bezpečné místo a záchrana lidí v troskách domů. „Jsou rekordy, kdy snad i nějaký kojenec vydržel pod sutinami několik dní. Pokud daná osoba není zraněná, je v nějaké vzduchové kapse a dokáže se hýbat a dýchat, vydrží klidně tak dlouho, jak dlouho člověk vydrží bez vody a bez jídla.“

Doba přežití se podle Kavky ale „rapidně snižuje“, když je člověk zraněný, existují však specializované týmy, které lidi v troskách domu umějí vyhledat. Jejich pomocníky jsou psi, echolokátory nebo speciální štěrbinové kamery.

Charbel Haj, jenž pracuje v přístavu, sdělil pro agenturu AP, že vše začalo malými explozemi, které zněly jako petardy. Následně ovšem přišel velký výbuch, jenž ho smetl k zemi.

K explozi došlo v době, kdy země prochází nejhorší hospodářskou a finanční krizí za několik desetiletí. Zároveň také roste napětí mezi Izraelem a militantní organizací Hizballáh podél jižní hranice Libanonu, píše agentura AP.

Doporučované