Hlavní obsah
Online

Mohla to být bomba nebo raketa druhého státu, řekl prezident Libanonu

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze včerejšího protivládního protestu.

aktualizováno •

Sklad se stovkami tun dusičnanu vyletěl do povětří, příčinou byl pravděpodobobně požár v přístavišti. Explozivní materiál byl poblíž přístavu skladován šest let bez dodržování bezpečnostních opatření.

Článek

Co byste měli vědět

- V noci na dnešek v Bejrútu policie rozháněla dav desítek demonstrantů před parlamentem slzným plynem. Lidé vyšli do ulic na protest proti zanedbání bezpečnostních opatření, které vedlo k úternímu výbuchu.

- Podle libanonské vlády výbuch skladu v Bejrútu nepřežilo nejméně 145 lidí, počet ale pravděpodobně poroste - desítky dalších se totiž dále pohřešují.

- Raněných je zhruba 5000 lidí a záchranáři po dalších stále pátrají v troskách. Na 300 000 lidí přišlo podle bejrútského guvernéra během chvíle o střechu nad hlavou.

- Expoze zničila i silo, ve kterém bylo 80 libanonské úrody obilí. Stát chce výpadek zásob nahradit dovozem.

Dění sledujeme v on-line reportáži.

  • Ve skladu byla podle bývalého zaměstnance uložena také pyrotechnika

    List The Guardian získal svědectví Libanonce, jenž pracoval ve skladu, který vybuchl. Júsuf Šaháda žije od března v Kanadě, ale řekl, že ve skladu bylo kromě dusičnanu uloženo několik pytlů s pyrotechnikou. Příkaz k uložení dusičnanu prý vydala armáda s tím, že pro něj nemá jiné místo. Šaháda věděl o téměř každodenních stížnostech celníků i zaměstnanců bezpečnosti, kteří upozorňovali na nevhodnost uložení. „Ve skladu 12 bylo 30–40 plastových pytlů pyrotechniky“ zabavené v letech 2009 až 2010, tvrdil Šaháda. „Ty pytle byly vlevo od vchodu. Stěžoval jsem si na to, bylo to nebezpečné. Bylo tam také vlhko, čekalo to jenom na to, až se stane neštěstí. V první řadě ty chemikálie do skladu neumístili přístavní zaměstnanci. Rozhořčení musí směřovat k vládě,“ řekl Šaháda. Zdroj obeznámený s předběžnými závěry vyšetřování uvedl, že ve skladišti číslo devět v bejrútském přístavu v úterý propukl požár, který se poté rozšířil do skladu číslo 12, kde byl uložen dusičnan amonný.

  • Kristus v Rio de Janeiro v libanonských barvách

    Socha Krista Spasitele v brazilském Rio de Janeiro se zbarvila do libanonských barev na uctění památky obětí úterního výbuchu.

  • Vůdce libanonského Hizballáhu: Výbuch zasáhl všechny Libanonce

    Výbuch v bejrútském přístavu zasáhl všechny složky libanonské společnosti a mezi oběťmi jsou vyznavači všech náboženských směrů. V projevu věnovaném úterní tragédii to dnes prohlásil vůdce libanonského šíitského Hizballáhu šajch Hasan Nasralláh. Explozi charakterizoval jako výjimečný incident, jenž je třeba řešit výjimečnými prostředky.

    „Čelíme ve všech směrech velké tragédii se zásadními humanitárními, zdravotními a ekonomickými důsledky,“ řekl Nasralláh a dodal, že veškeré instituce spravované jeho stranou jsou k dispozici libanonskému státu a připraveny pomoci. Vítá také jakoukoli zahraniční pomoc a návštěvy včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který byl v Bejrútu ve čtvrtek. „Děkujeme všem zemím, které poslaly pomoc,“ dodal Nasralláh.

  • Libanonský prezident odmítá mezinárodní vyšetřování výbuchu

    Libanonský prezident Michel Aoun odmítá požadavky volající po mezinárodním vyšetřování výbuchu, píše BBC. Na otázku novinářů, zda je proti mezinárodnímu vyšetřování, prezident odpověděl „samozřejmě“ a dodal, že taková pomoc by pouze „rozředila pravdu“. Několik místních médií uvedlo, že budou i nadále bojkotovat všechny politické projevy na protest proti aktuální situaci. Jeden z největších zpravodajských kanálů v zemi LBC Libanon dnes podle BBC ani nevysílal prezidentský projev.

  • BBC: Šok se mění ve vztek

    S ubývající nadějí na nalezení přeživších se šok místních z výbuchu v libanonském Bejrútu mění ve vztek, informuje reportér britské BBC Mohamed Madi. Libanonci svolávají na sobotu celonárodní protivládní protesty, které mají reagovat nejen na poslední události, ale také reflektovat dlouhodobou nespokojenost s aktuální vládou. V zemi se podle posledních zpráv také šíří petice, která požaduje, aby se Libanon vrátil zpět pod nadvládu Francie.

  • Organizace Charita ČR a Člověk v tísni vypsaly sbírky pro Libanon

    Charita ČR vypsala sbírku na pomoc lidem postiženým ničivým výbuchem v Bejrútu. Zároveň uvolnila 300 000 korun ze svého krizového fondu na poskytnutí okamžité pomoci, uvedla dnes v tiskové zprávě. Sbírku na pomoc Libanonu vyhlásila ve čtvrtek i nezisková organizace Člověk v tísni, která zároveň poslala půl milionu korun na zajištění jídla, vody a léků lidem zasaženým výbuchem.

  • V Libanonu se šíří petice za návrat vlády Francie

    Téměř 60 000 lidí podepsalo petici za navrácení Libanonu pod správu Francie. Francouzský mandát byl v Libanonu zrušen v roce 1943, francouzskou kolonií byla země od roku 1920.

  • Možnost, že výbuch způsobila bomba nebo raketa, připustil prezident Libanonu

    Podle libanonského prezidenta „je možné“, že za výbuchem stojí zahraniční raketa nebo bomba druhého státu, informovala o tom agentura Reuters.

  • Počet obětí výbuchu stoupl na 154

    Počet obětí ničivého úterního výbuchu v Bejrútu se zvýšil na 154. Zhruba pětina z více než 5 000 zraněných musela být hospitalizována, 120 lidí je ve vážném stavu. Podle libanonské agentury NNA to uvedl tamní ministr zdravotnictví Hamad Hasan.

  • Pátrání po zavalených v Bejrútu pokračuje, pomáhají i Češi

    Tři dny po mohutném výbuchu v přístavu libanonského hlavního města Bejrútu pokračují odklízecí práce. V minulých 24 hodinách byla nalezena nejméně další tři těla, čímž počet obětí vystoupal na 149, píše agentura AP. V pátrání po zavalených na místě pokračují i čeští hasiči. Podle šéfa jejich týmu Jiřího Čmakala jsou všichni v pořádku, dva psi byli lehce zraněni, ale po ošetření jsou opět v akci.

  • Mrtvých už je nejméně 145

    Počet mrtvých po výbuchu se zvýšil nejméně na 145, informovala o tom televize Sky News. Při včerejších protestech podle ní lidé házeli kameny na bezpečnostní složky, na potlačení protestů se podílela i armáda.

  • V Bejrútu se protestovalo, před parlamentem došlo i na násilí

    V noci na dnešek v Bejrútu policie rozháněla dav desítek demonstrantů před parlamentem slzným plynem. Lidé vyšli do ulic na protest proti zanedbání bezpečnostních opatření, které vedlo k úternímu výbuchu. Protivládní demonstrace v hlavním městě Libanonu se konaly už ve čtvrtek během dne. Při menším nočním protestu, který se vyhrotil, se zranilo „několik lidí“, informovala agentura NNA.

  • V Libanonu kvůli výbuchu v přístavu zadrželi 16 lidí

    V Libanonu bylo v souvislosti s úterním výbuchem přístavního skladu zadrženo 16 představitelů bejrútského přístavu a celní správy. Oznámila to dnes libanonská agentura NNA. Armádní vyšetřovatelé kvůli explozi začnou vyšetřovat někdejšího ministra veřejných prací a ředitele přístavu. Libanonská centrální banka navíc nařídila zmrazení kont sedmi členů vedení přístavu a celní správy.

    Podle zdrojů agentury AP se armáda chystá v pátek vyslechnout Gházího Arídího, který byl ministrem veřejných prací, když v roce 2013 dorazila loď s nákladem dusičnanu amonného do bejrútského přístavu. Po její inspekci byl náklad zkonfiskován a odvezen do skladiště. K výslechu má jít v pátek také šéf přístavu Hasan Kurajta, který je mezi osobami, jimž centrální banka nechala zmrazit konto.

  • Na Kypru vyslechli Rusa spojovaného s výbuchem dusičnanu

    Kyperská policie dnes na žádost libanonských úřadů vyslechla Rusa Igora Grečuškina spojovaného s dusičnanem amonným, jehož úterní exploze v Bejrútu pozabíjela přes 130 lidí, zranila na 5000 osob a způsobila mohutné materiální škody. O výslechu informoval mluvčí kyperské policie. Ruský podnikatel nyní žije na Kypru. „Libanonské úřady nás požádaly, abychom ho našli a položili mu několik otázek, což jsme učinili a odpovědi poslali do Libanonu,“ sdělil mluvčí.

    Třiačtyřicetiletý Rus nebyl zadržen, ale musel odpovědět na dotazy týkající se lodního nákladu dusičnanu amonného, jenž před šesti lety zkonfiskovaly v Bejrútu libanonské úřady kvůli špatnému stavu plavidla a nedodržení norem pro přepravu potenciálně nebezpečného nákladu. Loď měla dusičnan dopravit z Gruzie do Mosambiku.

    Posádka lodě Rhosus, která plula pod moldavskou vlajkou, tvrdí, že Grečuškin kvůli problémům v Libanonu náklad i námořníky nechal napospas a vyhlásil bankrot. Libanonské úřady pak dusičnan amonný nechaly přeložit do přístavního skladu, kde byl ale uložen nesprávným způsobem. Loď Rhosus, která měla údajně díru v trupu, se později potopila.

  • Macron prošel zničenými ulicemi Bejrútu, davy volaly po revoluci

    Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes prošel zničenými ulicemi Bejrútu dva dny poté, co si mohutný výbuch v tamním přístavu vyžádal životy nejméně 137 lidí a kolem 5000 zranil. Shromážděný dav prezidenta mezitím vyzýval, aby pomohl ukončit současný podle něj zkorumpovaný politický režim, jemuž mnozí přičítají vinu za neštěstí. Informovala o tom agentura Reuters.

  • Český USAR tým už pomáhá

  • ČR pošle do Libanonu léky a pomůcky, uvažuje i o lékařích

    Česko prověří možnost vyslat do Libanonu lékaře. Informovalo o tom dnes ministerstvo vnitra. Blízkovýchodní země se vzpamatovává z úterního ničivého výbuchu chemikálií v bejrútském přístavu. Vnitro má v plánu poslat příští týden do Libanonu léky a zdravotní pomůcky, jejichž seznam dnes převzalo od libanonské velvyslankyně Rúly Hamdánové. Čeští záchranáři, kteří jsou už v Bejrútu, čekají podle mluvčího pražských hasičů na určení místa, kam budou vysláni.

  • Při explozi v Bejrútu zemřela zaměstnankyně německé ambasády

    Při úterním výbuchu v libanonské metropoli Bejrútu přišla o život i zaměstnankyně německé ambasády. Podle agentury DPA to dnes uvedl šéf německé diplomacie Heiko Maas.

  • Macron chce koordinovat mezinárodní pomoc Libanonu

    Libanon čelí politické a ekonomické krizi a bude nadále trpět, pokud nezavede reformy. Podle agentury Reuters to dnes řekl francouzský prezident Emmanuel Macron, který přiletěl do Bejrútu po úterní explozi v přístavu, jež si vyžádala na 137 mrtvých a 5 000 zraněných. Podle agentury AFP Macron také přislíbil další francouzskou pomoc Libanonu a uvedl, že bude usilovat o koordinaci pomoci na mezinárodní úrovni.

Související témata:

Hlavní zprávy