Hlavní obsah

Matce mladíka, jenž před sedmi lety zemřel na brigádě, přiznal soud odškodné

Krajský soud v Hradci Králové rozhodl, že matka brigádníka, který se zabil pádem ze střechy, má nárok na více než čtvrtmilionové odškodné.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Odškodné ve výši 286 tisíc korun by měl zaplatit majitel statku v Sendražicích matce brigádníka, jenž v červnu 2011 podlehl zraněním po pádu ze střechy, kterou opravoval. Krajský soud v Hradci Králové ve středu potvrdil rozhodnutí soudu okresního. Matka mladíka se o odškodné soudí už šest let, případ posuzoval už i Ústavní soud. Nynější rozhodnutí by už mohlo být konečné.

Článek

Matka zemřelého chlapce odškodné vysoudila už v minulosti, kdy jí ho přiřkl hradecký okresní soud, po odvoláních žalované strany však krajský soud rozhodnutí opakovaně zamítl. Nyní se však krajský soud postavil na stranu matky. Ta si rozsudek poslechnout nepřišla, stejně tak ani nikdo ze žalované strany.

„Rozsudek okresního soudu se potvrzuje. Žalobkyně má právo na náhradu škody, kterou uplatňuje. Žalovaný nebyl přítomen tomu, kdy syn žalobkyně začal na střeše pracovat. Je však zřejmé, že poškozený začal pracovat s vědomím syna žalovaného, který vystupoval v pozici nadřízeného zaměstnance,” odůvodnila rozsudek předsedkyně senátu Šárka Petrová.

Podle právního zástupce mladíkovy matky Vlastimila Marhana nikdy nebyly pochybnosti o tom, že šlo o faktický pracovní poměr. „Krajský soud opakovaně zaujal jiný názor, pak to bylo i u Ústavního soudu, který nám dal za pravdu. Jsem rád, že už to snad bude končit,” uvedl Marhan.

Mladík v červnu 2011 spolu se svým kamarádem opravoval střechu zemědělského objektu v Sendražicích na Hradecku. Brigádu si dohodli přes prostředníka. Chlapec nešťastnou náhodou spadl ze šestimetrové výšky na beton, neměl helmu ani žádné jistící prostředky. Druhý den svým zraněním podlehl.

Reklama

Doporučované