Hlavní obsah

Česko má nepřiznanou strategii. Promořování. Je to absurdní, říká matematik

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl matematik René Levínský.

Reklama

aktualizováno •
Článek

V pořadu Ptám se já odpovídal jeho ředitel, matematik René Levínský.

Podle něj není možné se dostat na čísla z loňského roku, když tomu nepomůže průmysl. Že je třeba důkladně testovat ve firmách, údajně vědci doporučovali Ministerstvu zdravotnictví už v listopadu. Nic se ale nestalo a opatření přichází až o čtyři měsíce později.

„S Ministerstvem zdravotnictví je práce jako s dětmi. Vždycky si nás experty vyslechnou, všechno nám odsouhlasí a potom se nic nestane. Je to poměrně frustrující, ale už jsme si na to tak trochu zvykli,“ vysvětluje si situaci Levínský.

Podle matematika prý stát slibuje, ale neplní, na co kývne a pak se na odborníky obrací, až když je pozdě. A pozdě jsou podle Levínského díky tomu přijímána i potřebná opatření.

Matematik vnímá jako velkou chybu i to, že se stát rozhodl pustit do očkování učitelů na úkor rizikových skupin. „Ze čtvrt milionu učitelů naočkujeme 125 000, což je naše týdenní kapacita očkování. Očkování učitelů tak víceméně znamená tisíc mrtvých navíc s tím, že zachráníme deset učitelů, kteří jsou mladí. Uškodí to našim nemocnicím, je to totální nesmysl. Žádná jiná země nemá učitele prioritní,“ vysvětlil Levínský.

A jaký vliv má na postup viru to, že asi milion Čechů si nemocí prošlo? „Domnívám se, že toto nepřiznané promořování je opravdu strategií České republiky, akorát o tom nikdo nemluví. Tímhle způsobem můžeme ubírat R také. Nemusíme dělat lockdown, můžeme dělat to, co děláme, tohle promořování ve smyslu, jak ho propaguje ministerstvo v čele s architektem promořovací strategie profesorem Černým,“ řekl Levínský.

„Vlastně kdyby se nakazilo každý den třeba 50 000 lidí, tak by se číslo R denně snižovalo o procento. Tím, že ty lidi zabíjíme, vytváříme jistou šanci pro nás ostatní. Ale to je přece absurdní! Jsme v tom jediní na světě,“ dodal.

Co by vládě doporučil? A kterých opatření budeme litovat?

Poslechněte si celý rozhovor v úvodním podcastu nebo ve všech podcastových aplikacích. Podívat se na něj můžete také ve videu:

„S ministerstvem zdravotnictví je práce jako s dětmi,“ říká matematik Levínský.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované