Hlavní obsah

Tři kraje budou mít zcela otevřené školky od pondělí. Další si musí počkat

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Pondělní rozvolňování mateřských škol se nakonec dotkne tří krajů. Mimo už oznámeného Královéhradeckého a Karlovarského kraje, se to bude týkat i všech dětí v Plzeňském kraji.

Článek

Vláda se usnesla na tom, že se v pondělí 26. dubna kompletně otevřou mateřské školy v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji. Oznámil to ministr školství Robert Plaga (za ANO) na Twitteru.

„Díky té nízké incidenci je možné, aby nebyly děti v rouškách a nebude tam probíhat ani testování,“ řekl po jednání vlády ministr Plaga.

Ministerstvo zdravotnictví rozvolnění podmiňovalo tím, že v daných regionech bude nižší týdenní přírůstek nových případů koronaviru než 100 na 100 tisíc obyvatel. V ostatních krajích jsou čísla vyšší, mateřské školy tam tedy budou i nadále fungovat pouze pro předškoláky a děti hasičů, zdravotníků nebo pedagogů. Nutné bude také preventivní testování.

Návrat do lavic i dalších žáků bude pak podmíněn právě tímto hlediskem. Pokud se tedy situace v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji nezhorší, už 3. května se tam k rotační výuce vrátí i všichni žáci druhých stupňů. Třídy se budou střídat z týdne na týden v prezenční a distanční výuce, stejně jako to už nyní funguje na prvních stupních.

„V pondělí to budeme opět vyhodnocovat a vždy ve čtvrtek to bude validováno,“ vysvětlil ministr školství.

Po víkendu tak bude jasnější, kde se otevřou nejen mateřské školy, ale i druhé stupně. Zatím k tomu mají mimo tři zmíněné kraje nejblíže Praha (132 případů na 100 tisíc obyvatel) a Středočeský kraj (146). Další regiony si na návrat všech dětí do mateřských a základních škol budou muset počkat minimálně dva týdny.

„Při celorepublikové incidenci 100 na 100 tisíc dojde k uvolnění maloobchodu. V té chvíli by ale v některých krajích nemusely být otevřeny ještě mateřské a základní školy. Proto jsme dohodnuti, že v případě tohoto snížení celorepublikové incidence se dootevřou mateřské školy, dětské skupiny, jesle a rotačně druhé stupně,“ dodal Plaga. Celorepublikově číslo ale momentálně dosahuje 177 nových případů na 100 tisíc obyvatel.

Pokud však klesne pod 100, vrátí se k laboratorní a praktické výuce také všechny ročníky vysokých škol.

Vyjma zmíněných plánů platí už schválené rozvolnění – od pondělí se obnoví praktická výuka ve středních školách a posledních ročnících vysokých škol. Povinné je testování na covid-19.

Reklama

Doporučované