Hlavní obsah

„Matka se sestrami nabourala úmyslně,“ řekla ve videu dcera. Policie tragédii u Mníšku vyšetřuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační video.

Reklama

Při páteční nehodě na Liberecku zemřela žena a její dvě malé děti. Údajná nejstarší dcera poté na internetu odkryla příběh, který za tragédií stojí. Podle ní nebyla srážka dvou aut jen nešťastnou náhodou – matka sebe a dcery zabila úmyslně. Dívka z katastrofy viní liberecké opatrovnické řízení, které soustavně ignorovalo naléhání otčíma, aby byly dcery přiděleny do jeho péče.

Článek

Nejstarší dcera v zoufalosti sdílela na Facebooku video, které má už více než tři sta tisíc zhlédnutí.

„Nevím, jak moc mohu být otevřená, jelikož probíhá vyšetřování, ovšem jsem přesvědčena (a nejen já), že nehoda byla vinou mámy, a to účelná,” vysvětluje Mája Hanousková.

Holčičkám bylo čtyři a šest let a jejich matka s otčímem vedli soudní spor o jejich péči. Matka podle ní velmi toužila o to, aby nejmladší dcery mohly vyrůstat u ní. Několikrát tak křivě obvinila otčíma. „V podstatě se máma obrátila proti svým dvěma starším dětem, sestře a mně, a slepě šla za cílem ublížit otčímovi,” doplňuje.

Důvodem, proč se rozhodla video na Facebooku zveřejnit, je postup české státní správy v jejich případu.

„Velice důrazně chci upozornit na neschopnost české státní správy, úřady jako jsou OSPOD Liberec a OSPOD Frýdlant (sociálka) a SVP Frýdlant, což je středisko výchovné péče, kam jsme docházeli na společné konzultace,” řekla.

Pusťte si celé video, které se objevilo na facebooku

Ačkoliv soud nařídil svěření holčiček do péče otčíma, OSPOD a SVP se podle Hanouskové nadále zastával matky, a to „i přes všechny znalecké psychologické a psychiatrické posudky, kde bylo jasně odborníky napsáno, že děti jsou psychicky týrané a manipulované ze strany mámy,” popisuje.

Už v srpnu přitom jejich otčím zaslal úřadům dopis, ve kterém vyzývá krizové opatrovníky k zajištění bezpečí obou děvčat.

„Již několikrát jsem dokládal a nabízel podklady (fotky, nahrávky, svědectví), které by vám přiblížily stavy, do kterých se (matka) dostává. Výhrůžky smrtí vlastní a dětí nebyly ojedinělé,” napsal v dopise.

„Nechci zbytečně šířit paniku, jen bych byl klidnější, kdyby to mohl mít někdo pod kontrolou,” uvedl otčím v dopise adresovaném úřadu, který zveřejnil v diskuzi pod videem na Facebooku. Nikdo ovšem podle Hanouskové na varování ze strany rodiny nebral zřetel.

Mezitím se začala případem zabývat pro podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti i liberecká policie. „Vzhledem k probíhajícím úkonům trestního řízení a věku nezletilých dětí nebudeme nyní poskytovat žádné další detailnější informace k okolnostem této velmi tragické události,“ dodala ve zprávě na webu policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Hanousková ve videu také poukazuje na to, že zaměstnanci opatrovnického řízení při rozhodování, jestli dítě půjde do péče otce nebo matky, často zvýhodňují matky. A to i v případě, kdy by péče měla připadnout otci.

Na problematiku upozorňuje delší dobu i Sociologický ústav AV ČR: „Statistika o porozvodovém uspořádání poměrů k dítěti pro Českou republiku uvádí, že v posledních 15 letech bylo přibližně 90 % dětí svěřeno do výhradní péče matkám. Tento fakt vzbuzuje pozornost a může vést k otázce, zda skutečně nedochází k diskriminaci otců při rozhodování o výchově.”

Hanousková dále rozvádí: „Chci tím říct, že sociální systém v České republice není schopen objektivně řešit a správně zasáhnout v takovýchto těžkých případech v péči o děti a jsou na tom dnes a denně biti otcové, kteří se často nemají jak bránit, protože jsou obviňováni ze znásilnění a dalších hrozných věcí, které si ty ženské vymyslí. A jak to ten chlap má pak sám dokázat?”

Osobní auto se mezi Libercem a Frýdlantem srazilo s popelářským vozem v pátek ve večerních hodinách. Na místě zemřela matka a jedno z dětí. Druhé dítě zemřelo při leteckém transportu do nemocnice. Řidiče popelářského vozu převezli záchranáři do libereckého traumacentra.

Reklama

Související témata:

Doporučované