Hlavní obsah

Matovičovi prošel rozpočet i reforma, vztahy s Čaputovou se ale dál horší

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Igor Matovič a prezidentka Zuzana Čaputová na snímku z listopadu.

Reklama

Co se děje mezi slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a premiérem Igorem Matovičem? Podle vzkazů v médiích to vypadá na zatím nejvážnější spor, který spolu dosud vedli.

Článek

Prezidentka Čaputová v pondělí sáhla po neobvykle tvrdých slovech na adresu premiéra Matoviče. Vyzvala ho, aby řešení koronavirové krize předal jinému členovi vlády, a kritizovala chaos a nejistotu.

Matovič ve středu přiznal, že souboj s ní prohrál. Krizi bude řešit dál, ale ve sporu o další vlnu povinného testování na koronavirus neuspěl - testovat se nebude. Ještě předtím Čaputovou zařadil po bok opozičníků Petra Pellegriniho, Roberta Fica a extremistických kotlebovců.

Premiér také připomněl, že Čaputová zpochybňovala logistiku prvního povinného plošného testování a nesouhlasila ani s jeho povinností v dalších fázích. „De facto vyřkla ortel nad prosincovým testováním,“ uvedl Matovič. „Měl jsem sen, který byl možná nepříjemný, ale pro lidi a ekonomiku méně bolestivý. Protivítr byl ale silný, když se do jeho čela postaví prezidentka a ministr hospodářství,“ dodal na adresu Čaputové a předsedy koaliční strany Svoboda a solidarita Richarda Sulíka, se kterým má Matovič spory už delší dobu.

„Přehazuje zodpovědnost na druhé“

Proti slovům premiéra se ve vyjádření pro agenturu TASR ohradil mluvčí Čaputové Martin Strižinec. Hlava státu výroky vnímá jako snahu premiéra přehodit zodpovědnost za svoje rozhodnutí na někoho jiného. „Prezidentka žádný souboj s premiérem nevedla. Nikdy se nevyjadřovala proti testování. Apelovala na to, aby se lidem nevyhrožovalo sankcemi,“ vzkázal prezidentský palác.

Čaputová už před několika týdny vyzvala koaliční strany, aby komunikovaly navenek i mezi sebou jasněji. Už v červnu, když v parlamentu představovala svou zprávu o stavu republiky, varovala Matoviče, aby jeho vláda v koronavirové krizi nezneužívala institut zkráceného legislativního řízení. „Pro dobré nastavení našich vztahů chci předem oznámit, že pro mě budou těžko akceptovatelné zákony ve zrychleném legislativním procesu, pokud pro ně nebude zákonný důvod, a také zákony přijaté v podobně takzvaného přílepku,“ upozornila poslance Čaputová.

V úterý se krizový štáb usnesl na tom, že na Slovensku bude během vánočních svátků platit lockdown, tedy výrazná omezení ekonomiky a mobility lidí. O podrobnostech měla ve středu rozhodnout vláda a oznámit je během dopoledne. Tisková konference se ale posunula až na pozdní odpoledne. Kolem jedenácté hodiny dopoledne ministr Sulík řekl, že vláda o lockdownu nerozhodla a že o něm má rozhodnout hlavní hygienik Ján Mikas.

Nová opatření pak Mikas se členy vlády představil v podvečer. Od 21. prosince se na nejméně tři týdny uzavře většina prodejen. Už od tohoto pátku nesmí restaurace podávat jídlo ani na terasách a od pondělí pak klienti hotelů a návštěvníci lyžařských středisek budou muset mít negativní výsledek testu na koronavirus.

Na konci prosince by větší podniky měly začít s pravidelným testováním svých zaměstnanců. Otevřené mohou zůstat prodejny nabízející zboží k zajištění základních životních potřeb.

Obviňování z pozdního nákupu testů

Hned o den později označil Matovičův koaliční rival Sulík opatření za nelogická. „My systematicky likvidujeme celý gastro segment,“ řekl ministr na tiskové konferenci. Opatření by se podle něj měla týkat jen nejhůř zasažených okresů.

Mluvčí prezidentky uvedl, že Čaputová věří v to, že krizový štáb omezení mobility navrhl po zralé úvaze a v souladu s doporučením odborníků. „Poté, co nejsou nakoupené testy a epidemická situace na Slovensku se výrazně zhoršuje, je avizované omezení mobility očekávané rozhodnutí,“ uvedl mluvčí Strižinec.

Právě nákup antigenních testů pro rozsáhlé testování je další součástí sportu mezi Matovičem a Sulíkem. Zatímco podle premiéra Sulík jako ministr hospodářství nákup nezvládl a vymlouvá se, Sulík se odkazuje na pomalý postup ministerstva zdravotnictví a zákonné lhůty pro veřejné zakázky.

Počty nakažených se zvyšují

V situaci, kdy čísla nemocných a hospitalizovaných na Slovensku znovu rychle rostou (za středu 3125 pozitivních PCR testů a 2025 pozitivních antigenních testů), víc jako třetina Slováků věří, že počty lidí, kteří nemoci covid-19 podlehli, jsou uměle nadhodnocené. Vyplývá to z průzkumu Sociologického ústavu Slovenské akademie věd. Slovenští příznivci konspiračních teorií o pandemii podle očekávání méně dodržují protiepidemická opatření a častěji odmítají očkování proti koronaviru.

I přes chaos a hádky o řešení koronavirové krize si ale Matovičova vláda může zapsat tři své úspěchy. Parlament ve středu schválil státní rozpočet a také velkou reformu justice, kvůli které se mění i ústava. Mimo jiné to znamená, že po vzoru Česka vznikne správní soud, také se oslabí pravomoci ústavního soudu. Soudci obecných soudů pak budou nejpozději v 67 letech odcházet do penze.

Z důvodu nesouhlasu části poslanců vládní koalice ale parlament neomezil nezávislost prokuratury. Jeden z koaličních poslanců navrhoval, aby veřejnou kontrolu nad činností prokuratury vykonávala vláda a parlament.

Prezidentka také ve čtvrtek jmenovala novým generálním prokurátorem Maroše Žilinku. Toho minulý týden přesvědčivou většinou v prvním kole zvolili poslanci. Koaliční strana Za lidi ve čtvrtek na poslední chvíli na Čaputovou apelovala, aby jmenování Žilinky odložila.

Reklama

Doporučované