Hlavní obsah

Matrjošky nebo předměty s podobiznou Hitlera, Praha vypoví smlouvy některým obchodům v centru

Matrjošky nebo předměty s podobiznou Hitlera, Praha vypoví smlouvy některým obchodům v centru.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nevkusné zboží v obchodech a směnárny poskytující nevýhodné podmínky turistům. Na tyto objekty se zaměřil v Praze radní Jan Chabr. Do půl roku by chtěl s vybranými obchody a směnárnami ukončit smlouvy.

Článek

Masky s podobiznou Hitlera nebo matrjošky. To jsou předměty, které si turisté mohou běžně koupit v některých obchodech na Praze 1. Nabízené zboží vadí pražskému radnímu pro oblast správy majetku Janu Chabrovi. Nechal si připravit analýzu, z níž hlavní město vybere konkrétní obchody, kterým vypoví Praha smlouvy.

,,My jsme si víceméně vytipovali seznam objektů, které vlastní hlavní město Praha nebo městská část Praha 1 v samotném centru, které my považujeme za velice citlivé místo, jež by mělo sloužit důstojné reprezentaci pro zahraniční turisty,“ řekl Seznamu radní Chabr s tím, že sortiment, který se zde prodává, mnohdy není v adekvátní hodnotě a významu tohoto historického místa.

„Ať už se to týká z mého pohledu lehce kýčovitých obchodů s přebujelým turistickým propagačním materiálem triček, hrníčků, různých masek, ale i matrjošek. To jsou věci, které z mého pohledu do toho historického centra úplně nepatří,“ dodává.

Jedna z prvních ulic, kde Praha chystá výměnu provozovatele, je Celetná ulice. Radní Chabr dodává, že změna nastane v objektech, které vlastní Praha, a ne tam, které vlastní soukromníci.

Reportér Seznamu Janek Rubeš v lednu vyfotil jako příklad, co někteří obchodníci nabízejí turistům.

Hospodářská komora pro Prahu 1 s plány souhlasí, upozorňuje ale, že půjde o dlouhodobý proces.

,,My dlouhodobě prosazujeme směr, aby naši členové podnikali v souladu se zájmy obyvatel Prahy 1. Chceme, aby naši členové byli takoví, kteří budou ctít ducha staré Prahy, kteří se budou snažit co nejvíce přizpůsobit své podnikání Praze. Ty, kteří to necítí, určitě do svých řad nepřijímáme a podporujeme hlavní město,“ komentoval plán Prahy místopředseda Hospodářské komory Praha 1 Filip Dvořák.

Radnímu konkrétně vadí, že obchody prodávají kýčovité předměty, které podle něj nepatří do Prahy. Chce proto do obchodů prodejce, kteří budou nabízet turistům odpovídající zboží. Chystané změny se netýkají pouze obchodů, ale i směnáren.

,,Týkalo se to právě primárně nepoctivých směnáren nebo směnáren, u kterých město mělo poměrně nízký výnos,“ uzavírá radní Chabr.

Do půlky roku by chtěla mít Praha ukončený proces výpovědí a v druhé polovině vyřešit, kdo bude v centru Prahy nově podnikat.

Doplnění

V audiovizuálním příspěvku „Praha vypoví smlouvy některým směnárnám“, původně zveřejněném dne 20. 2. 2019, uvedl reportér Jan Rubeš chybnou informaci o tom, že skupina Interchange provozuje na Letiši Václava Havla Praha třicet směnáren a že v případě provozovny v Železné ulici v Praze platí nájemné ve výši 23.000,– Kč za měsíc.

Podle vyjádření skupiny Interchange, zastoupené společností Global Travel, spol. s r.o., provozuje tato skupina na Letiši Václava Havla Praha jedenáct směnáren a nájemné v Železné ulici v Praze je výrazně vyšší.

Za pochybení se skupině Interchange tímto omlouváme.

Reklama

Doporučované