Hlavní obsah

Mayová plánuje odmítnout nový návrh EU k irské hranici, píše The Times

Britská premiérka Theresa Mayová.

Reklama

Britská premiérka Theresa Mayová dnes odmítne nový unijní návrh, jak vyřešit režim na irských hranicích po brexitu. Před neformálním summitem EU, který se koná dnes a ve čtvrtek v Salcburku, o tom informuje britský deník The Times. Mayová podle jeho zdrojů hodlá trvat na tom, že jakékoli řešení musí brát v potaz Spojené království jako celek.

Článek

Unijní vyjednavač Michel Barnier v úterý oznámil, že EU připravuje „vylepšený“ návrh, jenž by zjednodušil pohyb zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Británie. Mayová ale podle The Times varuje, že návrh i tak překračuje „červené linie“, které si Británie stanovila.

Barnierův návrh se týká pojistky pro případ, že by obě strany do data odchodu nedokázaly podepsat dohodu upravující vzájemné obchodní a celní vztahy. EU trvá na tom, aby tato pojistka v praxi udržela Severní Irsko v rámci unijního volného trhu, čímž by se předešlo vytvoření tvrdé hranice mezi oběma částmi ostrova.

Barnier ujišťoval, že nový plán by nezahrnoval zavedení celních kontrol v Irském moři a respektoval by územní celistvost Spojeného království. Není ale jasné, které zboží putující do Severního Irska ze zbytku Británie by mělo být kontrolováno, kde a jakým způsobem.

Podle nejmenovaného vysoce postaveného zdroje z britské vlády však Barnier dosud neupustil od požadavku, aby Severní Irsko bylo po odchodu Británie z EU považováno z hlediska celního práva za území oddělené od zbytku Británie, a to je pro Londýn nepřijatelné.

Také agentura Reuters s odvoláním na vládní zdroj uvedla, že Londýn nemůže připustit oddělení Severního Irska od britského celního prostoru. Úsilí EU o nalezení řešení otázky hranice mezi britským Severním Irskem a Irskou republikou však podle zdroje britská vláda vítá.

Unijní země i Británii při vyjednávání o smlouvě tlačí čas, původně ji měl potvrdit řádný summit EU v říjnu. V Salcburku se nyní má rozhodnout, zda kvůli ní bude nutné svolat mimořádnou vrcholnou schůzku o měsíc později.

Reklama

Doporučované