Hlavní obsah

Mayová volala irskému premiérovi, musela uklidňovat situaci okolo irské hranice

Theresa Mayová si volala s Leem Varadkarem, vysvětlovala slova ministra pro brexit o irské hranici.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Britská premiérka Theresa Mayová byla v pondělí nucena neplánovaně po telefonu hovořit s irským předsedou vlády Leem Varadkarem. Ten požadoval vysvětlení návrhu řešení problému s hranicí mezi Severním Irskem a Irskou republikou od britského ministra pro brexit Dominica Raaba.

Článek

Raab měl navrhnout, aby právní pojistka pro zamezení vzniknutí tvrdé hranice platila pouhé tři měsíce po uskutečnění brexitu. Irská vláda v čele s Varadkarem odmítá, aby Velká Británie po opuštění Evropské unie určovala, jak dlouho bude dohoda o pojistce platit.

Kancelář irského premiéra v pondělí informovala o tom, že Varadkar se dožadoval telefonického hovoru s Mayovou poté, co se irská strana po setkání s britskými zástupci dozvěděla o Raabově iniciativě značně omezit šance pro udržení otevřené hranice mezi Irskem a Spojeným královstvím.

„Jako vláda pracujeme tvrdě na tom, aby vznikla dohoda, nejlépe do konce roku. Víme ale, že nemůžeme přistoupit na návrhy podobné tomu, podle kterého by pojistka na hranici trvala jen tři měsíce,“ uvedl Raab.

„Nápad o tříměsíčním nebo jinak limitovaném trvání pojistky ani nestojí za to, aby byl napsán na papír. Britská strana se zavázala k tomu, aby vznikla fungující pojistka, která bude platit do té doby, než se případně dohodneme na jiném řešení. Myslím, že je rozumné čekat od země jako Spojené království, že svoje závazky bude dodržovat,” řekl v pondělním brífinku s médii po hovoru s Theresou Mayovou Leo Varadkar.

K průběhu telefonátu se prostřednictvím oficiálního prohlášení vyjádřil i James Slack, mluvčí premiérky Mayové. Podle něj právní pojistka zůstává dočasným řešením.

„Premiérka hovořila se svým irským protějškem o postupech ve vyjednávání ve věci problému okolo pojistky pro hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Předsedové vládních kabinetů se dohodli na tom, že nejlepší řešení problému s hranicí vzejde z budoucího vývoje vztahů mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií. Pokud se k pojistce přistoupí, bude vyvinut i mechanismus, na základě kterého bude později ukončena,” uvedl Slack.

Vyjednávání dohody o brexitu mezi Velkou Británií a zvláštním jednacím týmem Evropského parlamentu již několik měsíců brzdí nesrovnalosti ohledně budoucnosti irské hranice. Poslanec parlamentu a lídr Aliance liberálů a demokratů pro Evropu Guy Verhofstadt dokonce dementoval výrok Mayové o tom, že dohoda o opuštění EU je z pětadevadesáti procent hotová. Dokud prý nebude jasně rozhodnuto, celý postup ve vyjednávání bude nulaprocentní.

Evropský parlament zastává názor, že dočasná pojistka nebude skutečnou pojistkou, protože nezamezuje budoucímu vzniku tvrdé hranice. EU by chtěla, aby Severní Irsko setrvalo v Evropské celní unii. To se však nezamlouvá britské vládě, protože by došlo k celnímu rozdělení Spojeného království.

Reklama

Související témata:

Doporučované