Hlavní obsah

McGregor se po dvou letech vrací do UFC. Ukončí irský čert sérii neporaženého Rusa?

Druhá tisková konference před zápasem mezi McGregorem a Nurmagomedovem.Video: Oliver Sálus, AP

 

Reklama

Conor McGregor se v sobotu v noci utká s Khabibem Nurmagomedovem o titul lehké váhy UFC.

Článek

Las Vegas, Nevada. Po strop zaplněná T-Mobile Arena a uprostřed klece dva borci v klinči. Na to jsou fanoušci nejslavnější zápasnické ligy světa UFC zvyklí. A pokaždé je to boj. Tentokrát je to ale opravdová válka. A hlavně, osobní válka.

Oba aktéři sobotního souboje se ve čtvrtek sešli před médii a fanoušky. A zatímco první setkání koncem září v New Yorku bylo hodně peprné, tentokrát ve Vegas se Conor s Khabibem ani nepotkali. McGregor nedorazil včas, a tak Nurmagomedov mluvil čtvrt hodiny s novináři sám.

Krátce po jeho odchodu se objevil irský „tlučhuba” a spustil svou tradiční one man show. Oba zápasníci se ještě před sobotním duelem jednou potkají, v pátek proběhne oficiální vážení a tzv. staredown, při kterém oba borci hledí druhému do očí.

Jak probíhala první tisková konference se podívejte ve videu

První tisková konference McGregora a Nurmagomedova.Video: AP

Pojďme se ale vrátit na začátek příběhu. Píše se pátý duben letošního roku a v útrobách newyorského Barclays Centra odjíždí autobus se zápasníky. V něm sedí ruský neporažený zabiják Khabib Nurmagomedov se svým týmem, který právě absolvoval tiskovou konferenci a o dva dny později ho čeká titulový zápas s Alem Iaquintou.

K odjíždějícímu autobusu ale přibíhá Conor McGregor a hází po něm vozík, rozbíjí okno a střípky skla poraní zápasníka Michaela Chiesu, který cestuje s Nurmagomedovem a o víkendu má také zápasit.

Proč všechna ta nenávist? UFC o pár dní dříve rozhodlo, že tehdejší držitel pásu lehké váhy Conor McGregor byl dlouho neaktivní, a tak mu pás odebere. V titulovém zápase na galavečeru UFC 223 7. dubna v New Yorku se má utkat Khabib Nurmagomedov s Tonym Fergusonem.

Ferguson se ale týden před zápasem odhlásil kvůli problému s kolenem. UFC narychlo shánělo náhradu do zápasu, který vyprodal halu v Brooklynu. A našla Maxe Hollowaye, aktuálního šampiona pérové váhy.

Holloway ale narychlo nedokázal shodit potřebné kilogramy, a tak se zápasu také nemohl zúčastnit. Na poslední chvíli se přihlásil Al Iaquinta. Třicetiletý Američan s bilancí 13–3–1. Z titulového zápasu se tak stala víceméně formalita. Na Khabiba si mohli tipéři vsadit v kurzu 1,1. Iaquinta ale přesto překvapil, s Khabibem vydržel v kleci celých pět kol.

Osobní spor Khabiba s Conorem ale sahá ještě mnohem dál. Začátkem září 2016 podepsal Nurmagomedov s UFC smlouvu na dva zápasy a potenciální titulový duel s tehdejším šampionem lehké váhy Eddie Alvarezem. 26. září ale liga oznámila, že Alvarez bude o titul bojovat s McGregorem.

Nurmagomedov na sociálních médiích neskrýval svůj vztek, pustil se do Alvareze i UFC a snažil se raději domluvit si zápas s McGregorem, který později Alvareze skutečně porazil a stal se šampionem. K souboji tedy nakonec skutečně dojde, jen o dva roky později.

To, o čem se delší dobu pouze spekulovalo, se konečně stane skutečností. Zraky celé fighterské veřejnosti se upínají k šestému říjnu. V Las Vegas se představí miláček publika, irský showman McGregor a proti němu dosud neporažený šampion lehké váhy Nurmagomedov. Pojďme si oba borce v krátkosti představit.

Khabib „The Eagle” Nurmagomedov

V bilanci třicetiletého Dagestánce svítí šestadvacet výher a žádné červené políčko. Osm soupeřů ukončil Khabib knockoutem, osm přinutil odklepat na zemi a desetkrát si musel v zápase počkat až na verdikt rozhodčích. A právě to mu také na prvním oficiálním setkání před zraky médií Conor vmetl do obličeje. „26 vítězství, ale půlka z toho byla až po limitu. Je to amatér. Nikdy jsem neviděl neporaženého amatéra. Neporazil nikoho silného,” křičel McGregor do mikrofonu, jak je u něj zvykem.

Eagle, neboli Orel, jak se Rusovi přezdívá, je silný na zemi, a přesně tam taky zápas bude chtít dostat. A experti se shodují, pokud se mu to podaří hned začátkem některého z pěti kol, bude mít McGregor velice složité vstát a dostat zápas znovu do postoje, kde by měl mít pro změnu výhodu zase on.

Mistrovský pás lehké váhy drží od 7. dubna, tedy celkem zhruba 180 dní. Mimo to je vlastníkem dvou zlatých medailí z mistrovství světa v sambu, bojovém umění pocházejícím ze Sovětského svazu.

Conor „The Notorious” McGregor 

Bývalý instalatér z Irska měl svůj sen. „Jednou budu nejlepší zápasník světa,” říkal své přítelkyni. A jak řekl, tak udělal. V roce 2008 opustil své zaměstnání a o pět let později si připsal svou první výhru v UFC. Od té doby porazil v nejslavnější lize světa devět soupeřů, prohrál jediné utkání.

Aktuálně je jedním z nejlépe vydělávajících sportovců světa a přispěl k tomu i loňský exhibiční duel v boxu proti legendárnímu Floydu Mayweatherovi. Zmíněným vítězstvím nad Eddiem Alvarezem v září 2016 přepsal McGregor dějiny. Stal se současně držitelem pásů dvou váhových kategorií, lehké i pérové váhy. O oba tituly už pro svou neaktivitu přišel, jeden z nich si chce ale o víkendu vzít zpátky.

McGregor rostl s každým zápasem. Hned ve svém druhém duelu v UFC porazil aktuálního šampiona pérové váhy Maxe Hollowaye, technickým K.O. zdolal i Poiriera a Mendese. V Las Vegas si pak vyšlápl i na José Alda. Brazilec, tehdejší šampion pérové váhy, na tiskových konferencích hlasitě proklamoval, že Conora umlčí. Neumlčel. Zápas trval pouhých 13 vteřin, McGregor vypnul Alda jedním úderem.

První zádrhel pro kontroverzního Ira přišel v roce 2016. Debut ve velterové váze nevyšel. Nate Diaz McGregora škrtil, a tak musel Ir odklepat. I Diaz se ale nakonec dočkal své porce úderů. O tři měsíce později se oba borci potkali v kleci znovu a McGregor v brutální pěstní přestřelce vyhrál na body.

Bude skutečně hrát roli to, že Conor je Khabibovým dosud nejsilnějším soupeřem? Jak moc bude znát Conorova dvouletá pauza? Ukončí Ir Rusa přesným úderem, nebo ho Khabib donutí k submisi? Na tyto otázky najdeme odpověď v noci ze soboty na neděli. Vítěz duelu se stane šampionem lehké váhy UFC.

Reklama

Související témata:

Doporučované