Hlavní obsah

Mdlé období na pražské burze pokračuje, přesto index vyrostl. Bodovaly ČEZ a Komerční banka

Rozhovor s analytikem České spořitelny Janem Šumberou.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza ve středu při nízké aktivitě rostla, index PX posílil o 0,46 procenta na 1021,65 bodu. Nahoru ho táhly hlavně akcie Komerční banky a elektrárenské společnosti ČEZ. Objem obchodů dosáhl 382 milionů korun, což je zhruba 200 milionů pod denním průměrem.

Článek

Finanční sektor se obchodoval smíšeně. Akcie Komerční banky vzrostly o 1,9 procenta na 910 korun a pojišťovna VIG si polepšila o 0,18 procenta na 548,50 Kč. Naopak Moneta Money Bank klesla o 0,4 procenta na 74 korun a pohoršila si i Erste Bank, když odevzdala 0,11 procenta na 757 korun.

Jinak bylo ale obchodování mdlé. „Na vině je fakt, že postrádáme zajímavé informace, která by ovlivňovaly některou z firem. V podstatě leden začne až příští týden, kdy představí výsledky společnost O2, a zahájí tím výsledkovou sezonu,“ uvedl analytik České spořitelny Jan Šumbera.

Nejobchodovanějším titulem dne se staly cenné papíry ČEZ, které zdražily o 1,21 procenta na 544,50 koruny. Zisk dnes zaznamenala také nápojářská společnost Kofola a mírně rostla i likérka Stock.

Nejhůře dnes naopak dopadla mediální společnost CME, jejíž akcie zlevnily o dvě procenta na 73,50 koruny. V červeném uzavřely obchodování rovněž textilka Pegas Nonwovens nebo tabáková společnost Philip Morris ČR.

Ani na světových trzích ve středu nebylo obchodování nijak zvlášť aktivní. Navíc ho provázela nervozita. „Ta pramení z nejistého výsledku obchodních jednání mezi Čínou a USA nebo z pondělního snížení výhledu globální ekonomiky Mezinárodním měnovým fondem,“ dodal analytik Šumbera.

Reklama

Doporučované