Hlavní obsah

Medailí ze ZOH čeká Kejval méně. Dotační pravidla sice vnímá jako katastrofu, ale spoléhá na Hniličku

Blíží se olympijské hry, tentokrát bez oficiální výpravy Ruské federace.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval před cestou do Jižní Koreje sčítá problémy medailových aspirantů.

Článek

Co do medailového zisku se před čtyřmi lety na zimních olympijských hrách v Soči zadařilo české výpravě opravdu mimořádně, osm cenných kovů nastavilo laťku hodně vysoko.

A Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru, vychází nyní spíše z předpokladu, že v jihokorejském Pchjongčchangu, kde zimní olympiáda odstartuje už 9. února, může být česká medailová sklizeň přece jen o něco skromnější.

Tím spíš, že očekávané hlavní opory české výpravy prožívají komplikovanou sezonu protkanou zdravotními problémy. Biatlonistka Gabriela Koukalová se kvůli nim do Jižní Koreje ani nevydá.

„Problémy měly i Eva Samková nebo Martina Sáblíková, z hlediska zranění se pro nás sezona nevyvíjí optimálně, ale samozřejmě věříme, že nás medailově překvapí třeba i někdo nečekaný,“ nenechá si Kejval před blížící se cestou do dějiště olympijských her zkazit náladu.

Hlubší vrásky mu na čele rýsují myšlenky spojené s financováním českého sportu ze strany státu. Nejistotu vyvolala dotační aféra, která loni do konfliktu se zákonem postavila dva pracovníky Ministerstva školství, ale i přední sportovní funkcionáře jako Miroslava Janstu z České unie sportu či Miroslava Peltu, v té době šéfa českého fotbalu.

„Nová pravidla pro rozdělování dotací jsou jasná. Ale ta pravidla jsou katastrofa,“ míní Kejval. Podle něj jsou teď státní úředníci v souvislosti s dotacemi opatrní až přehnaně.

Směrem do budoucna vkládá Kejval výraznou důvěru do osoby Milana Hniličky, někdejšího hokejového brankáře, kterého administrativa premiéra Andreje Babiše postaví do role státního zmocněnce pro oblast sportu.

Co si Kejval myslí o trestu, jenž postihl ruské olympioniky za organizovaný doping? Kde spatřuje hlavní viníky české dotační aféry? Co konkrétního mu vadí na nových, přísnějších pravidlech spojených s dotacemi? A co si myslí o myšlence uspořádat olympijské hry v České republice? To vše se dozvíte ve videu nad tímto textem.

Reklama

Doporučované