Hlavní obsah

Měla být premiérkou. Teď bude Miroslava Němcová kandidovat do Senátu

Foto: Profimedia.cz

Miroslava Němcová je nyní poslankyní a místopředsedkyní volebního výboru, která aktuálně řeší mediální rady.

Reklama

Politička na sebe připoutala pozornost ostentativním odchodem z inaugurace prezidenta Zemana.

Článek

Občanští demokraté chtějí, aby v Praze zabojovala o Senát jejich přední politička Miroslava Němcová. Seznam Zprávám to potvrdily zdroje obeznámené s jednáním o podobě senátních kandidátek v hlavním městě a přihlásila se k tomu i sama politička.

„Pokud nenastane něco nečekaného, tak ano, rozhodla jsem se kandidovat v Praze do Senátu. Mám k tomu městu blízko a Senát v současnosti chápu jako místo, které brání demokratické hodnoty – a ráda bych u toho byla,“ popsala své motivy Seznam Zprávám Němcová.

Kandidovat by měla v 27. senátním obvodě, který zahrnuje část Prahy 1, Prahy 7 a Troje. V současnosti je zdejším senátorem bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl zvolený za lidovce a zelené.

Někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová dnes působí jako běžná poslankyně, jediná vyšší funkce je role místopředsedkyně volebního výboru, který například v současnosti rozhoduje o radách veřejnoprávních médií.

Pozornost na sebe ale připoutala například po opětovném zvolení Miloše Zemana prezidentem v roce 2018, kdy odešla z inauguračního projevu. Tím strhla i další poslance, kteří se k ní přidali. Jako důvod uvedla, že prezident přísahal, že bude spojovat národ a už během prvních vět svou přísahu porušil.

V roce 2013 ji koalice pod vedením ODS navrhovala jako premiérku po pádu Nečasova kabinetu v souvislosti s razií na Úřadu vlády. Prezident Miloš Zeman ovšem místo toho jmenoval premiérem ekonoma a svého přítele Jiřího Rusnoka.

V následujících předčasných volbách vedla občanské demokraty právě v Praze a byla i celorepublikovou lídryní. Němcová tehdy získala 26 866 preferenčních hlasů právě od voličů v hlavním městě. Přeskočil ji jen Karel Schwarzenberg se ziskem 37 794 hlasů.

Ve vedení nově ustavené Sněmovny se ale už neobjevila, v souboji o místopředsednický post vypadla již v prvním kole. Později vypadla i z vedení ODS, když prohrála souboj s Petrem Fialou o předsednický post. Letos v lednu ji na volebním kongresu ODS straníci navrhovali na místopředsedkyni strany, Němcová ale nabídku odmítla.

V případě Prahy jde o druhé silné jméno, které občanští demokraté staví. Na Praze 5 za ně bude kandidovat ředitel Knihovny Václava Havla, někdejší diplomat Michael Žantovský.

Reklama

Doporučované