Hlavní obsah

Mělník připravuje nový vstup do městského podzemí

Foto: Marek Vaneš, https://ticmelnik.cz

Část rozsáhlého podzemí pod městem.

Reklama

Mělník chystá do podzemí města, které je jedním z nejvyhledávanějších mělnických turistických cílů, nový vstup. Novinkou bude také rozšíření tamější expozice.

Článek

Stavební práce potrvají zhruba měsíc a investice do úprav dosáhne zhruba 200 000 korun. Město na ni využije dotaci od Středočeského kraje. Stávající vstup do podzemí nebyl v dobrém stavu. V letních měsících tam byla vysoká teplota, v důsledku čehož se zde celoročně srážela vlhkost. Nový vstup také bude pro návštěvníky pohodlnější.

V expozici přibude projekce v podobě videomappingu představujícího historii Mělníka, včetně samotného podzemí. Součástí projektu je i vytvoření krátkého filmu o rekonstrukci a prohlídce podzemí. Zájemci jej budou moci zhlédnout na sociálních sítích, webu Turistického informačního centra Mělník, případně přímo v turistickém centru.

Podzemní systém, který se rozkládá pod celým historickým jádrem města, byl budovaný ve 13. a 14. století v pískovci a opuce. Využíval se jako běžné sklepy, skladiště potravin a zboží, ale také třeba v případě požáru nebo válečného nebezpečí sloužil jako úkryt pro obyvatele města. Dalo se zde přežít několik dní a v případě nouze posloužila úniková cesta ústící až za hradbami. Neocenitelný byl zdroj pitné vody, nacházela se zde středověká studna.

Návštěvnost mělnického podzemí v uplynulých letech stále stoupala kromě roku 2020 ovlivněného pandemií koronaviru. V roce 2019 se prohlídek zúčastnilo přes 14 000 návštěvníků. Běžně je podzemí otevřeno celoročně. Před začátkem pandemie rostl i celkový počet turistů ve městě. Předloni navštívilo Turistické informační centrum Mělník přes 70 000 lidí.

Reklama

Doporučované