Hlavní obsah

Mělo by Chorvatsko změnit v „semaforu“ barvu? Návod chybí

Foto: Profimedia.cz

Chorvatsko po otevření hranic čelí opětovnému nárůstu nákazy koronavirem.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví od 15. června uveřejňuje seznam zemí podle míry rizika nákazy koronavirem. Kritéria pro zařazení zemí mezi rizikové ale nejsou zcela jasná.

Článek

Země, z nichž je po návratu povinné testování či karanténa, jsou podle údajů Ministerstva zdravotnictví tři - Švédsko, Srbsko a Černá Hora. Konkrétní čísla, která jsou potřebná k tomu, aby byla země zařazena mezi rizikové, nikde černá na bílém uvedena nejsou. Známý je pouze naprosto základní rámec systému, podle kterého se ministerstvo řídí.

Semafor dělí země na zelené a červené. Při návratu ze zemí Evropské unie, které jsou v kategorii červených, je nutné se prokázat negativním testem na covid-19, nebo nastoupit do karantény.

„Parametry a kritéria vychází z hodnocení epidemiologických kritérií pro každou zemi. Kritériem je počet nově nakažených osob na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dní,“ píše resort pod svými tiskovými zprávami.

Na dotaz v rámci zákona o volném přístupu k informacím ministerstvo konkrétnější nebylo. Svoji metodiku kategorizace zemí v takzvaném semaforu popsalo prakticky stejnými slovy: „Hodnocení je prováděno na základě dat Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Základním hodnotícím kritériem pro tuto analýzu je počet hlášených případů covid-19 na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dnů v jednotlivých hodnocených zemích, výsledná data jsou následně porovnávaná s daty ČR.“

O stejných parametrech mluvil v nedělním rozhovoru pro server iRozhlas i ministr Adam Vojtěch. „Z tohoto kritéria vychází řada zemí při hodnocení míry rizika v té dané zemi. Slovinsko má přísnější kritéria - už 10 nakažených na 100 000 obyvatel je pro ně rizikové. Většina zemí takto přistupuje k číslu 16 a podle toho se řídíme i my,“ řekl ministr.

Šéf resortu zdravotnictví tak zmiňuje číslo, podle kterého se řídí rizikovost zemí pro české turisty, nikde jinde ale napsané není. Například Chorvatsko se tak mezi rizikové zatím nedostalo i přesto, že podle dostupných dat míru rizika šestnácti případů na 100 tisíc obyvatel překročilo.

Balkánská země má kvůli vysokému nárůstu momentálně přes 27 případů na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dní. Sobota 11. 7. byla pro Chorvatsko rekordním dnem v počtu nových potvrzených případů. Přibylo jich 140 a sedmidenní průměr v zemi i nadále roste. Místní úřady nařídily povinné nošení roušek například v obchodech a ve veřejné dopravě.

Hranici 16 případů na 100 tisíc obyvatel za 14 dní překročila země dokonce už 3. 7., kdy jich registrovala přesně 17,7. To naznačuje, že se české ministerstvo číslem neřídí drakonicky, ale nejspíš jde o víceméně orientační bod v číselné řadě, který se může různě posouvat.

Pro srovnání: Švédsko, které na semaforu zůstává jako červené, má momentálně na 100 tisíc obyvatel 61 nakažených za posledních 14 dní, Srbsko je na hodnotě 51 a Černá Hora vzhledem k velikosti populace dokonce na 108. Česko má aktuálně tento ukazatel na hodnotě 13,5.

Ministr v rozhovoru zmínil konkrétně i Chorvatsko: „V případě Chorvatska je potřeba říct, že se to počítá ze čtrnáctidenního průměru. Nárůst pozorujeme v posledních dnech, proto si necháváme čas na vyhodnocení. To číslo ještě v tom čtrnáctidenním průměru není takto výrazné. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet,“ řekl v neděli ministr pro iRozhlas.

V Chorvatsku se podle odhadů momentálně může nacházet něco mezi 35 a 40 tisíci českých turistů, říká Jan Papež, místopředseda pro vnější vztahy Asociace cestovních kanceláří ČR. „Je to složité ty počty odhadovat. Někteří cestující tam mají například nemovitosti nebo jachty a jejich spektrum je široké. S cestovními kancelářemi cestuje zhruba polovina, tedy 15 až 17 tisíc,“ odhaduje Papež.

Reklama

Související témata:

Doporučované