Hlavní obsah

Merkelová: Mezi Německem a Tureckem přetrvávají hluboké názorové rozdíly o vnímání demokracie

Foto: Reuters

Merkelová se v Německu sešla s Erdoganem.

Reklama

Německá kancléřka Angela Merkelová sdělila tisku, že mezi Německem a Tureckem nadále přetrvávají hluboké názorové rozdíly. Problém je svoboda tisku a právního státu. Německo nadále požaduje vydání Němců, kteří jsou v Turecku ve vazbě.

Článek

Mezi Tureckem a Německem podle kancléřky Angely Merkelové přetrvávají hluboké názorové rozdíly, které se týkají například svobody tisku nebo právního státu. Šéfka německé vlády to v pátek v Berlíně řekla po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Zdůraznila také, že požaduje propuštění Němců, kteří jsou v Turecku stále ve vazbě.

„Na jedné straně existuje společný strategický zájem na dobrých vztazích – i z německé strany. Na druhé straně jsou ale hluboké názorové rozdíly v otázkách, jak vypadá demokratická, svobodná, otevřená společnost,“ uvedla Merkelová po asi hodinu a půl dlouhém jednání.

Mezi oblastmi, které obě země spojují, zmínila šéfka německé vlády spojenectví v rámci NATO, otázky migrace nebo boj proti terorismu. Zdůraznila, že o rozdílech je nadále připravena s Tureckem jednat.

Erdogan v souvislosti s požadavkem Berlína na propuštění zadržovaných Němců řekl, že je třeba respektovat nezávislost turecké justice. Merkelová k tomu poznamenala, že při všem respektu k této nezávislosti jsou některé procesy, které by podle spolkové republiky měly fungovat jinak. Narážela tím zřejmě i na to, že někteří ze zadržovaných nebyli ani po dlouhých měsících obžalováni.

Turecký prezident v pátek zase Německo vyzval k důraznějšímu postupu vůči příznivcům hnutí duchovního Fethullaha Gülena, které viní z pokusu o puč v Turecku před dvěma roky. V Německu jsou jich podle něj stovky. Merkelová k tomu poznamenala, že SRN bere na vědomí turecké informace o hnutí, potřebuje jich ale více, aby bylo případně možné zakročit tvrději.

Oba politici v pátek diskutovali také o situaci v Sýrii. Dohodli se na společné schůzce s prezidenty Ruska Vladimirem Putinem a Francie Emmanuelem Macronem, na níž by se v říjnu měli zabývat situací v syrském Idlibu.

Na páteční tiskové konferenci nakonec nebyl turecký novinář Can Dündar, který byl v Turecku odsouzen a nyní žije v berlínském exilu. Erdogan údajně zvažoval, že nepřijde před novináře, pokud bude přítomen Dündar. Žurnalista své rozhodnutí zdůvodnil tím, že nechtěl, aby se tisková konference zrušila kvůli jediné osobě a aby jeho kolegové neměli možnost položit Erdoganovi kritické otázky. Jednoho z novinářů bezpečnostní složky během tiskové konference vyvedly. Měl na sobě tričko s nápisem „Svobodu pro novináře v Turecku“.

Turecký prezident se v pátek setkal také se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem. Spolkový prezident při schůzce kritizoval zatýkání politických oponentů v Turecku. „Mám jako prezident této země starost o německé státní příslušníky, kteří jsou v Turecku ve vazbě z politických důvodů,“ řekl Steinmeier. Obavy má podle svých slov také o turecké novináře, odboráře, právníky, intelektuály a politiky, kteří jsou v Turecku ve vazbě.

V souvislosti s pokusem o puč z léta 2016 bylo v Turecku propuštěno ze zaměstnání či suspendováno na 160 000 lidí, včetně soudců, policistů či učitelů, z toho přes 50 000 lidí skončilo za mřížemi. Do vězení muselo také na 160 novinářů. Kolem 150 médií muselo ukončit činnost.

Reklama

Doporučované