Hlavní obsah

Merkelová nabírá dech. Je oblíbená jako před uprchlickou krizí

Volby v Německu by vyhrála Merkelová a její CDU.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Průzkumy před parlamentními volbami v Německu jasně ukazují, že místní obyvatelé jsou s prací dosavadní kancléřky Angely Merkelové spokojeni. Znovu by ji zvolili kancléřkou.

Článek

Strana Angely Merkelové CDU se těší přízni 38 % Němců, což je od roku 2015, tedy od počátku uprchlické krize, nejlepší výsledek. Popularita kancléřky výrazně klesla poté, co v Německu přivítala téměř 900 tisíc žadatelů o azyl, většinou ze Sýrie a Afghánistánu.

Merkelová však v posledních měsících nabrala na popularitě, když se sešla s americkým prezidentem Donaldem Trumpem ve Washingtonu a sebevědomě vystupovala na summitu G7 v Itálii.

Foto: DW.COM

Předvolební průzkumy v Německu.

Momentálně je s její prací na pozici kancléřky spokojeno 64 % Němců. Zbylých 36 % by v roli německého kancléře raději vidělo představitele strany SPD a bývalého předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze.

Ten oznámil kandidaturu na kancléře v lednu tohoto roku, o dva měsíce později mu strana SPD vyjádřila jednomyslnou podporu. Schulz přilákal do SPD 10 tisíc nových členů a křivka jeho volebních preferencí začala raketově růst, když v únoru dosahovala 50 procent. „Schulzův efekt” ale netrval příliš dlouho a v průzkumech překvapivě Němci znovu začali dávat přednost jeho sokyni.

SPD nyní zaostává za CDU o 14 procentních bodů. Parlamentní volby čekají Němce v září tohoto roku.

Macronovi Němci věří, Trumpovi ne 

Průzkum ukázal také důvěru německých občanů vůči jednotlivým zemím. Nejvíce Němci věři Francii, a to z 94 procent. Popularita klesla Spojeným státům. Dlouhodobému spojenci Německa nyní důvěřuje jen 21 procent lidí, samotnému prezidentu Trumpovi pouhých 5 procent. Nedůvěryhodně pak na Němce působí také Rusko či Turecko.

Foto: DW.COM

Které země jsou pro Němce důvěryhodné?

Reklama

Doporučované