Hlavní obsah

Potvrzeno. Soupeřem Merkelové v boji o kancléřství bude „stoprocentní" Schulz

Do boje o německé kancléřství vysílají sociální demokraté oficiálně Martina Schulze.

 

Reklama

Schulz potvrdil kandidaturu na sjezdu Sociálnědemokratické strany v Berlíně.

Článek

Do boje o německé kancléřství vyzve Angelu Merkelovou nový předseda Sociálnědemokratické strany Martin Schulz. Jeho spolustraníci ho jednomyslně zvolili do svého vedení na nedělním sjezdu v Berlíně.

„Děkuji vám za důvěru. Věřím, že tento výsledek představuje začátek cesty k dobytí kancléřství. A proto volbu přijímám," prohlásil bývalý šéf Evropského parlamentu po oznámení výsledků.

Šílené: 100 % hlasů! Srdečně gratulujeme našemu novému předsedovi a kandidátovi na kancléře Martinu Schulzovi! 

O dlouholetém evropském politikovi se v souvislosti se zářijovými volbami hovořilo už v lednu - ale jen za zavřenými dveřmi. Od té chvíle šance na vítězství SPD v nadcházejících parlamentních volbách stoupají. A mimochodem stoupá i počet jejích členů. Za poslední dva měsíce se k sociálním demokratům přihlásilo třináct tisíc nových lidí.

Sociální demokraté jsou momentálně v koalici s Křesťanskodemokratickou unií Angely Merkelové, jež je v nadcházejících volbách i jejich největším rivalem. Schulz se proti politice CDU jasně vymezil - kritizoval návrhy konzervativců na snižování daní i další „extrémně nespravedlivé plány”. Vlastní program ale SPD ještě nezveřejnila, počkat si na něj musí voliči až do června.

„V našem programu půjde o spravedlnost, respekt a důstojnost," shrnul tradiční sociálnědemokratická témata.

I bývalý předseda sociálních demokratů Sigmar Gabriel se již dříve vyslovil, že není příznivcem pokračování koalice. Na konci ledna se Gabriel rozhodl odstoupit z vedení strany a o další vysoké politické funkce se neucházet. Podle Schulze tím upřednostnil prospěch strany před svým vlastním.

Reklama

Doporučované