Hlavní obsah

Merkelová zatím o plánu na řešení migrace nepřesvědčila koalici ani partnery v EU

Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Kolem údajné dohody kancléřky Merkelové se 14 státy EU zatím panuje spíše skepse.

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová v sobotu odeslala dopis svým koaličním partnerům, v němž uvádí, že údajně získala souhlas 14 členů Evropské unie k řešení migrace. Hovoří v něm o plánovaném vytvoření pravidel, která by umožňovala rychlé vracení migrantů do zemí unie, v nichž se jako první zaregistrovali. Mezi státy uvedenými v dopise měla být také Česká republika, Polsko a Maďarsko.

Český premiér Andrej Babiš i mluvčí maďarské a polské vlády však záhy tuto zprávu popřeli. "Žádné jednání mezi Českou republikou a Německem v této věci neproběhlo a moje vláda ani neplánuje, že by se k dohodě, která by znamenala systematické přijímání ilegálních migrantů, připojila. Tyto poplašné zprávy považuji za úplný nesmysl. Žádné jednání neplánujeme. Není důvod o tom jednat. Zásadně to odmítáme,” uvedl Babiš.

Ten už ve čtvrtek před zahájením summitu EU možnost bilaterální dohody s Německem o vracení migrantů vyloučil.

Německá vláda posléze uvedla, že “česká strana vyjádřila vůli vyjednat dohodu, která by zlepšila spolupráci ve věci budoucího vracení migrantů”. Reakce z Prahy prý přijala s politováním.

S plánem kancléřky Merkelové naopak jednoznačný souhlas vyjádřilo Španělsko a Řecko.

Vládní koalici zatím nepřesvědčila

Podle osmistránkového dopisu o řešení migrace plánuje Merkelová na německých hranicích vytvořit také velká záchytná centra, která by pomáhala s odbavením velkého počtu migrantů. Německá agentura DPA také uvedla, že chce poslat německé policisty do Bulharska. Zde by pomáhaly s hlídáním hranic. Bulharská vláda s německou pomocí již údajně souhlasila, píše německá veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW).

Stejnou pomoc pak hodlá v případě potřeby poskytnout i Slovinsku a Chorvatsku. Kromě toho chce kancléřka také posílit evropskou organizaci Frontex. Ta zajišťuje ochranu unijních hranic, operuje nyní především na řeckých hranicích s Makedonií a Albánií, uvedla DW.

Migrace představuje pro Merklelovou velkou výzvu také na domácí politické scéně. Ministr vnitra a předseda sesterské strany kancléřčiny CDU, Horst Seehofer, tlačí na Merkelovou, aby umožnila navracení migrantů přímo od německých hranic.

Dohodou se čtrnáctkou evropských států chtěla zřejmě Merkelová uspokojit také svého neklidného koaličního partnera. Jeden z poslanců CSU se však nechal slyšet, že vzhledem k odmítnutí ze strany Česka, Polska a Maďarska panuje mezi členy strany skepse.

Bavorsko chce uzavřít hranici s Rakouskem a Českem

Seehofer zároveň na Merkelovou tlačí, aby uzavřela německé hranice a pohrozil dokonce odchodem své strany CSU z vládní koalice. Merkelová se však obává, že podobné opatření by vedlo k rozpadu principů schengenského prostoru.

Ačkoliv Seehofer uvedl, že nehodlá svrhnout vládu, ve které je ministrem, je roztržka dvou koaličních partnerů patrně nejvážnější politickou zkouškou pro Angelu Merkelovou od počátku migrační krize v roce 2015.

Dopis Merkelové, v němž uvádí svůj plán na řešení krize, přivítali němečtí sociální demokraté. Ti však kritizovali plán na vytváření záchytných táborů, a to v Evropě i v severní Africe. Zde chtěli lídři EU vytvořit záchytné tábory pro uprchlíky směřující do Evropské unie. Egypt a čtyři další země však toto opatření již odmítly. Egyptská vláda uvedla, že na jejím území se zdržuje již 10 milionů migrantů a země již skoro překročila své kapacity.

Seehoferova CSU se k dopisu Merkelové zatím nevyjádřila. Bavorský premiér a Seehoferův blízky spojenec Markus Söder se však nechal v sobotu slyšet, že jednání se podle něj ubírají správným směrem.

Sám Horst Seehofer také uvedl, že má v úmyslu využít svých pravomocí ministra vnitra k opětovnému zavedení hraničních kontrol v Bavorsku. Tento spolkový stát přitom sousedí s Rakouskem a Českou republikou.

Reklama

Související témata:

Doporučované