Hlavní obsah

Španělé vytáhli ze Středozemního moře desítky migrantů, do Bruselu míří Merkelová a spol.

Španělská pobřežní hlídka zachraňuje uprchlíky ve Středozemním moři.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Složitá diskuze čeká prezidenty a premiéry více než poloviny zemí EU na „minisummitu” k migrační problematice v Bruselu. Atmosféře v posledních hodinách před schůzkou nepřispěly výroky francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, na které ostře reagovali politici především v Itálii.

Článek

Zatímco ze Středozemního moře vytahují záchranáři další a další uprchlíky, kteří se z Afriky pokoušejí dostat do Evropy, v Bruselu se schází důležitý summit představitelů některých evropských zemí, aby se poradili, jak dál s migrační vlnou.

Nejnovější čísla Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu EASO ukazují, že počet žádostí o azyl v Evropě prudce klesl, je však stále vyšší než před začátkem migrační krize v roce 2014.

Velkou úlevu pocítilo hlavně Německo. A právě německá kancléřka Angela Merkelová spolu s šéfem Evropské komise Jean-Claude Junckerem a francouzským prezidentem Macronem se nejvíc zasloužili o to, že v neděli se v Bruselu uskuteční minisummit k migraci. Pouhých pár dní před tím, než se má (ve čtvrtek a pátek) na stejném místě sejít regulérní summit, už za účasti všech členských států EU.

Česko stejně jako další státy V4 v neděli do Bruselu nejede.

Klíčový bude postoj Itálie. Tam nyní vládne protiimigrační a populistická vláda. Italům se nelíbí, že prezident Macron označil migraci za politický problém, když poukázal, že do Evropy nyní přijíždí výrazně méně lidí než na vrcholu migrační krize před několika lety. Italové vidí věc jinak, protože právě do této země přijíždí nyní nejvíc migrantů.

Původním cílem dnešní schůzky bylo jen zprostředkovat „evropské řešení” migrační problematiky, které by Merkelové ulevilo v domácím politickém sporu s ministrem vnitra Horstem Seehoferem. Ten chce přímo od hranic vracet osoby, které už v EU požádaly o azyl jinde.

Řím nyní odmítá přijímat v italských přístavech lodě s migranty, naopak žádá jednak větší pomoc s ochranou vnější hranice, ale také, aby si další státy „solidárně” část přijíždějících přebraly. Redistribuce žadatelů o azyl je však něco, co odmítají například středoevropské státy Visegrádské skupiny, tedy ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

O migraci bude všech 28 zemí jednat ve čtvrtek na řádném unijním summitu. Nejen o stále sporné reformě azylového systému, která by právě redistribuci v případě krize umožnila, ale především o nových akcentech přístupu EU k problematice. Výrazné zlepšení ochrany hranice má doplnit plán, zajišťující, že migranti zachránění na moři se nedostanou na území EU, ale rozhodováno o nich bude jinde. Dnešní schůzka by tak měla také tuto čtvrteční diskuzi připravit.

Reklama

Související témata:

Doporučované