Hlavní obsah

Žádný z premiérů V4 nepojede na minisummit EU o migraci. Ještě dopoledne Babiš tvrdil, že ho navštíví

Premiéři si na setkání notovali.Video: AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiéři Visegrádské čtyřky se na jednání o migraci shodli, že ani jeden z nich na nedělní summit Evropské unie nepojede. Důvodem je podle Babiše to, že by se na výsledku setkání stejně neshodli.

Článek

Žádný z premiérů Visegrádské čtyřky (V4) nepojede do Bruselu na nedělní minisummit EU o migraci, uvedl český premiér Andrej Babiš po dnešním setkání se svými protějšky z Maďarska, Polska a Slovenska v Budapešti.

„My jsme se domluvili, že není důvod se účastnit,“ řekl českým novinářům Babiš. Panuje podle něj názor, že nedělní schůzka je „důsledek nějaké situace v Německu“. „My máme příští týden Evropskou radu (vrcholnou schůzku EU), kde vlastně o tom budeme jednat. Takže není důvod jít na (nedělní) summit, který pravděpodobně chce přijmout závěry, se kterými my nesouhlasíme,“ dodal premiér.

Ještě dopoledne ale Babiš tvrdil, že na summit pojede. „Já tam určitě poletím, i když se to týká hlavně států, které samozřejmě jsou v první linii, kudy přicházejí ilegální migranti,“ řekl premiér. „Bojovat proti ilegální migraci je moje hlavní agenda,“ dodal.

O tom, že visegrádští premiéři nepojedou na minisummit, se před novináři zmínil také maďarský premiér Viktor Orbán. Nedělní schůzky k migraci se mají zúčastnit mimo jiné zástupci Německa, Nizozemska, Rakouska, Španělska, Francie, Řecka, Bulharska a Malty.

V4 jednala o migraci

Evropská unie se za rakouského předsednictví soustředí hlavně na boj proti nelegální migraci, ve čtvrtek to řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz po jednání se svými protějšky z Visegrádské čtyřky.

„Jedině bezpečné vnější hranice udrží Evropu bez hranic,“ zdůraznil Kurz za zřetelného souhlasu partnerů. Rakousko převezme rotující předsednictví v Evropské unii od 1. července letošního roku.

„Evropa musí být schopna střežit své hranice, zajistit svým občanům bezpečnost,“ zdůrazňoval i hostitel schůzky, maďarský premiér Viktor Orbán, podle kterého Visegrádská čtyřka (V4) vkládá do rakouského předsednictví velké naděje. Záhodno je podle Orbána v migraci klást důraz na otázky, kde panuje v EU shoda - a to je ochrana vnějších hranic a existence registračních středisek pro migranty vně EU.

„Jen jednomyslně a jednohlasně schválené řešení (v rámci celé EU) má naději uspět,“ poznamenal šéf slovenské vlády Peter Pellegrini. Premiéři se podle něj dotkli i nového víceletého rozpočtu EU, ohledně kterého dosud nepanuje v EU shoda. „Nedokážeme pochopit, že země, jež ještě stále zaostávají (za průměrem EU), mají být postiženy největšími škrty,“ dodal.

Český premiér Andrej Babiš se pozastavil nad nedostatečnými pravomocemi unijní agentury pro ochranu hranic Frontex, která by se podle něj měla zaměřit na boj proti pašerákům vydělávajícím na migraci miliardy.

„Nepatříme do klubu přátel přemisťování migrantů,“ poznamenal polský premiér Mateusz Morawiecki k nesouhlasu V4 s přerozdělováním migrantů podle kvót.

Reklama

Doporučované