Hlavní obsah

Měsíc po demonstracích povolila Kuba otěže, dopad na ekonomiku bude obrovský

Foto: Profimedia.cz

Tisíce Kubánců minulý měsíc demonstrovaly proti vládě, nedostatku jídla, léků i nárůstu počtu nakažených.

Reklama

Jen několik týdnů po masových demonstracích, které měly nejméně jednu oběť, komunistická vláda Kuby povolila činnost malých a středně velkých soukromých podniků. Jedná se o zásadní posun v místní vládní politice.

Článek

Kubánské státní orgány v pátek schválily zákon, který povoluje vytvoření malých a středně velkých soukromých podniků. „Státní rada schvaluje usnesení ‚O mikro, malých a středně velkých podnicích‘, který umožňuje, aby se jeho koherentní začlenění do ekonomiky stalo součástí produktivní transformace země,“ uvedlo na svých webových stránkách Národní shromáždění. Pro zemi, kde jsou normou státně vlastněné společnosti, znamená tento krok klíčovou změnu, informoval dnes zpravodajský server BBC News.

Minulý měsíc byla Kuba svědkem největších protivládních demonstrací od roku 1994, jejichž důvodem byla dlouhodobá nespokojenost velké části obyvatel země s autoritářskou vládou a zejména zoufalá životní úroveň Kubánců, kterou ještě zhoršila pandemie covidu-19 a s ní související omezení turistiky, na níž je ostrov závislý. Kubánská vláda viní z ekonomické krize letité americké obchodní embargo a zpřísnění amerických sankcí za předchozího prezidenta Donalda Trumpa.

Kubánská Státní rada nyní rozhodla, že malé a střední podniky budou moci být vládní, soukromé či smíšené a budou moci mít až 100 zaměstnanců. Už v červnu ale premiér Manuel Cruz varoval, že nebude dovoleno, aby rozšíření povolených soukromých činností zašlo příliš daleko. Dle něj totiž v zemi „existují limity, které nelze překročit“.

Podle Oniela Díaze, který se jako konzultant specializuje na rozvoj podnikání na Kubě, představuje ale schválení tohoto zákona zlom, který mnoho Kubánců roky netrpělivě očekávalo. „Pro kubánskou ekonomiku… to je obrovský krok, který bude mít důsledky ve střednědobém a dlouhodobém horizontu a přispěje k rekonfiguraci národní ekonomiky,“ uvedl Díaz pro AFP.

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel k legalizaci podniků do 100 zaměstnanců řekl, že Havana podniká rozhodné kroky k modernizaci ekonomického modelu. Podle kritiků rozhodování vlády uspíšily červencové protesty, při nichž byly desítky lidí zatčeny a nejméně jeden člověk zemřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované