Hlavní obsah

Messi může jít za Guardiolou, nebo také zůstat celý rok bez fotbalu

Foto: Profimedia.cz

Tohle je snímek pořízený v květnu 2009 krátce poté, co Barcelona vyhrála finále Ligy mistrů nad Manchesterem United. Spojení Pepa Guardioly s Lionelem Messim by se brzy mohlo znovu obnovit.

Reklama

Fotbalový svět je u vytržení, Lionel Messi je na odchodu z Barcelony. Adres, kam může zamířit, není mnoho. A nejvíc se nabízí ta s logem Manchesteru City. S tamním manažerem Pepem Guardiolou se Messi dobře zná. A už si i zavolali.

Článek

Zdálo se, že Messi bude k Barceloně patřit navěky. Asi jako k Paříži elegantní Eiffelovka nebo k New Yorku slavná socha Svobody. Jenže Lionel Messi je živý člověk z masa a kostí. Takže se na rozdíl od věží a soch může i naštvat. Může spřádat své sny a ideály. A může se také přestěhovat. Kam? Vypadá to nejspíš na anglický Manchester. Alespoň Messiho děti ocení, že je táta i v Katalánsku posílal do britské školy.

Proč Manchester? Působí tu hned dva kluby světové úrovně. Zájem o Messiho podle všeho projevují i United. Ale hlavním favoritem na to, že přivábí Messiho na britské ostrovy, je Manchester City. A především nejdůležitější muž sportovní divize klubu. A tím je Pep Guardiola. Chlapík, se kterým se Messi dobře zná. Však spolu v rovině trenér a jeho hvězda vyhráli Ligu mistrů už dvakrát. V letech 2009 a 2011.

Pravda, už je to nějaký pátek. Ale to není důvod ještě nějaké společné trofeje nepřidat. Messi oslavil letos v červnu své 33. narozeniny. Ligu mistrů ještě určitě může a chce vyhrát, bylo by to pro něj popáté. Ale vytušil, že v Barceloně se mu to nejspíš v nejbližších letech těžko povede. I proto chce odejít. A podle The Athletic už je v kontaktu právě s Guardiolou.

To samozřejmě ještě nemusí nic znamenat, situace kolem Messiho je složitá a může se vyvrbit jakkoli. Odchodem do Manchesteru, nebo jinam, setrváním v Barceloně. Nebo také zablokováním jeho kariéry na celou příští sezonu. Ale to se nejspíš nestane. Na tom by ve finále nevydělal nikdo.

Ale příští dny ukážou, že přestěhovat někam fotbalový kolos, jako je Messi, je vlastně srovnatelně obtížné jako zkusit stěhovat někam Eiffelovku nebo sochu Svobody. Pojďme si ten příběh zkusit trochu rozplést.

Kdo je Lionel Messi?

To snad vědí i tetky u vás na návsi nebo intelektuální pozéři, co fotbalem okázale opovrhují… Mnozí fotbaloví experti i fanoušci považují Messiho za vůbec nejlepšího fotbalistu světa všech dob. Jisté je, že vedle Pelého, Diega Maradony a Cristiana Ronalda patří do nejužšího kroužku favoritů na tenhle neoficiální titul. A ještě spolu s Josefem Bicanem, Uwem Seelerem či Ferencem Puskásem také mezi nejlepší fotbalové kanonýry všech dob.

Je fenomenální ve střelbě, driblinku, kontrole míče, přehledu ve hře a nekonečné výrobě gólových příležitostí. Pro sebe či spoluhráče. Messi je mašina na góly a tituly.

Tak jen rychle: 4× vyhrál Ligu mistrů, 10× španělskou ligu, 3× MS klubů, k tomu si přidejte poháry, superpoháry… Vše s Barcelonou.

Připomeňte si jeho spektakulární gól proti Getafe, kterým napodobil sólo Diega Maradony z MS 1986.

V dresu Argentiny je olympijským vítězem a mistrem světa do 20 let. Co v kariéře (zatím) nezvládl, je vyhrát MS nebo alespoň kontinentální šampionát. Na mundialu hrál finále jednou, na Copa América třikrát, vždy neúspěšně.

Z individuálních trofejí je nejdůležitějších 6 Zlatých míčů France Footballu.

Proč chce opustit Barcelonu?

Odchovanec Newell's Old Boys, argentinského klubu z Rosaria, působí v Barceloně od svých 13 let, kdy v něm Carles Rexach rozpoznal supertalent a přivedl ho do klubové akademie La Masia. Chlapec trpěl nedostatkem růstového hormonu, Barcelona financovala jeho léčbu.

Od roku 2004 je Messi členem barcelonského A-týmu. Klubové vedení právě na něm postavilo celou sportovní koncepci klubu. A úspěchy přicházely v nejrůznějších konstelacích, v nichž Messi fungoval. Ligu mistrů vyhrál pod trenérem Rijkaardem, dvakrát pod Guardiolou, pak pod Luisem Enriquem.

Spoluhráči se kolem něj měnili, megasilná útočná formace vznikla jeho spojením s Neymarem a Luisem Suárezem.

Jenže Neymar je už nějaký čas pryč a Suárez je teď plus minus na transferové listině.

Barceloně se v posledních letech vůbec nedařilo trefovat se do správných terčů na přestupním trhu. V sestavě se neuchytili Coutinho za 145 milionů eur, Dembélé za 138 a nezazářil ani Griezmann za 120 milionů eur.

Do toho přišlo covidové šílenství, zavřený stadion pro 100 000 lidí. A výsledkem toho všeho je skutečnost, že má Barcelona obrovské finanční problémy.

A zároveň sportovní, protože v sezoně 2019/20 nezískala ani jednu trofej, na což opravdu není zvyklá. A co víc… Debakl 2:8 ve čtvrtfinále Ligy mistrů je snad ještě v živé paměti všech. Barcelona má navíc přestárlou sestavu, musí si pořídit nový tým, což se bez peněz v kase dělá složitě a rozprodat starší hvězdy či pseudohvězdy při jejich platech není snadné.

Tak třeba Ajax vzkázal Luisi Suárezovi, že ho po letech ve svém kádru zase určitě rád uvítá. Jen by musel jít s platem na desetinu toho, co bere v Barceloně. Takže to asi neklapne.

Messimu se tak před očima Barcelona rozpadá. A nevypadá to, že jako pták fénix by měla vzlétnout z popela za týden ani za rok. Messi a jeho poradci vidí, že klub čeká dlouhodobější proces. A toho, že by zrovna v Barceloně měl vyhrát Ligu mistrů popáté, se nemusí dočkat.

Bývalý barcelonský kapitán Carles Puyol vyjádřil Messimu na Twitteru respekt a obdiv, Luis Suárez v reakci na to přidal emotikon tleskajících rukou.

Poslední kapkou měl být podle všeho rozhovor Lionela Messiho s novým trenérem Ronaldem Koemanem. Podle toho, co se objevuje ve španělských médiích, měl Koeman kapitánovi říct, že odteď pro něj i další superhvězdy končí veškerá dosavadní privilegia. A že v tom bude neoblomný. Jedinou prioritou je pro nového kouče výhradně tým, hvězdám nechce umožnit žádné další úlevy nebo speciální režim.

A tak Lionel Messi v úterý v podvečer poslal na vedení Barcelony fax, že chce využít možnosti vypovědět smlouvu a odejít z klubu zdarma.

Pustí Barcelona Messiho?

Takovou klauzuli Messi v kontraktu sice má, jenže podle výkladu vedení klubu by ji býval musel uplatnit do 10. června. Messi a jeho právníci argumentují tím, že se sezona protáhla kvůli covidu-19 a možnost vystoupit takto ze smlouvy platí pro celou letní pauzu před startem přípravy na další sezonu.

Ta má začít v neděli, kdy jsou hráči sezváni na testy zdravotní a fyzické připravenosti. Pokud se Messi nedostaví, bude to klub vnímat jako porušení smlouvy z jeho strany.

Otevírá se tu tedy spor. A ten může skončit buď nějakou vzájemnou kompromisní dohodou, nebo také soudním sporem. Pokud si obě strany postaví hlavu a Messi bude odmítat hrát za Barcelonu s tím, že bude chtít odejít zdarma, přičemž na druhé straně bude klub vyžadovat transfer výhradně za částku určenou v Messiho výstupní klauzuli, což je astronomických a nereálných 700 milionů eur, pak zůstanou věci na mrtvém bodě. A Messi může zbývající rok své smlouvy s Barcelonou strávit i mimo zelené trávníky.

Španělská média spekulují o tom, že klub navrhne Messimu kompromis. A sice to, že mu umožní odejít, pokud za něj někdo zaplatí sumu odpovídající klubovému rekordu. To znamená částce 222 milionů eur, kterou před třemi lety vyplatil francouzský PSG za Neymara.

Barcelona by tak zaplnila klubovou kasu a mohla snáze postavit nový tým. Navíc by ušetřila za Messiho plat, což by ročně mělo být 50 milionů eur čistého, 100 milionů před zdaněním.

Spekuluje se sice, že by Messiho mohla obměkčit rezignace prezidenta klubu, kterým je Josep Maria Bartomeu. Jenže při stávající ekonomické situaci Barcy mu jen těžko může kdokoli jiný garantovat, že se švihnutím kouzelného proutku všechno ze dne na den změní.

Kam může Messi zamířit?

Jsou to dva roky, co se vyčerpal vztah Cristiana Ronalda a Realu Madrid. A královský klub umožnil portugalské hvězdě odejít pod cenou, za 117 milionů eur do Juventusu Turín. Tam se těšili, že se s ním po letech vrátí do klubového držení ušatý pohár pro vítěze Ligy mistrů. Nestalo se.

Předstihnout Juventus na domácí scéně a pak začít sbírat i evropské trofeje by chtěli i ambiciózní čínští majitelé Interu Milán. Messiho se snaží prezident klubu Steven Zhang zaujmout už dlouho.

Ale italská cesta se pro Messiho nejeví jako pravděpodobná.

Větší šance má určitě Paris SG, kde by se mohl znovu potkat s Neymarem. Přičemž katarským majitelům klubu asi finanční stránka věci nedělá nejmenší problém, ti jsou snad schopni a ochotni zaplatit i těch 700 milionů eur.

Jenže to by se pochopitelně složitě vysvětlovalo orgánům UEFA, střežícím principy Financial Fair Play. To už by to s tímhle instrumentem mohli rovnou zabalit, pokud by něco takového prošlo.

Francouzská liga navíc asi není zrovna ideál, kde by si Messi přál pokračovat ve své pomalu vrcholící kariéře.

Na přestup v rámci španělské ligy rovnou zapomeňte. Lidé kolem Messiho už ubezpečili fanoušky Barcelony, že do nenáviděného Realu Madrid opravdu Leo neodejde.

Však mu také nastřílel pěkných pár gólů, podívejte se na ně:

No a tak nám tu „zbude“ liga anglická. Doporučení na ni prý Messi dostává i od svých blízkých kamarádů Cesca Fabregase a Sergia Agüera.

Při variantě „Messi zadarmo“ může být samozřejmě portfolio zájemců velmi široké. Suma přes 200 milionů eur už ho výrazně zúží. A limity spojené s Financial Fair Play jakbysmet.

United by prý měli velký zájem. Ale při reálném pohledu na věc hraje nejvíc faktorů jednoznačně pro Manchester City. Nejenže by se tu potkal právě s kamarádem Agüerem, ale zejména s Pepem Guardiolou. A také s dvojicí Ferran Soriano a Txiki Begiristain, což jsou funkcionáři sportovní sekce klubu, kteří mezi Citizens přesídlili právě z managementu Barcelony a Messi je velmi dobře zná. Ze starých dobrých úspěšných časů.

I pokladnice šejka Mansúra, který Manchester City v podstatě vlastní, je prakticky bezedná. A na to, že je klub s UEFA na kordy kvůli Financial Fair Play, si tady už zvykli a zatím to přežili prakticky bez úhony. Trest dvouletého vyloučení z Ligy mistrů totiž Mezinárodní sportovní arbitráž CAS zrušila. Vše se obešlo jen s pokutou.

Takže pokud v Barceloně Messiho nějak nepřemluví nebo pokud se tam kvůli neschopnosti dohodnout se fenomenální Argentinec nezasekne, jeví se právě Manchester City jako Messiho jednoznačné východisko.

Tady může vyhrávat trofeje, tady ho zaplatí, tady najde lidi, kterým důvěřuje.

Obrovskou „raketu“ za něj samozřejmě mohou nabídnout i arabské či čínské kluby. Ale s nimi by Lionel Messi evropskou Ligu mistrů samozřejmě nevyhrál. Na takové destinace má případně ještě spoustu času.

A když už bude chtít kariéru dohrávat někde po čtyřicítce, tak spíš doma v Argentině, jak se několikrát vyjádřil. I když ho prý v myšlenkách o návratu domů brzdí obavy, zda by v Jižní Americe mohl zajistit bezpečnost své rodiny.

Nic takového teď ale ani zdaleka není na pořadu dne. Celý svět – a vlastně nejen ten fotbalový – bude v nejbližších dnech hltat každou zprávičku o dalších Messiho osudech.

Pep Guardiola by určitě nepohrdl možností spojit síly a s Messim zdvihnout ušatý pohár nad hlavu. Znovu a společně.

Reklama

Doporučované