Hlavní obsah

Města na Karvinsku a Frýdecko-Místecku ruší kvůli koronaviru akce i trhy

Foto: Seznam Zprávy

ilustrační foto.

Reklama

Města na Karvinsku a Frýdecko-Místecku musí kvůli zpřísněným epidemiologickým opatřením rušit, přesouvat či omezovat akce chystané na letní období. Ruší se festivaly, trhy i prázdninové akce pro děti.

Článek

Třinec na Frýdecko-Místecku například o prázdninách tradičně pořádá multižánrový festival Třinecké kulturní léto a celoměstskou hru pro děti Prázdniny v 3nci. „Do naplánovaných letních akcí zasáhlo mimořádné opatření Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje, které v našem okrese omezuje kvůli šíření koronaviru počet účastníků hromadných akcí na 100 a nařizuje další pravidla. Červencové akce v Třinci se proto ruší nebo překládají na srpen,“ uvedla mluvčí města Šárka Szlaurová.

Červencové akce, které se měly uskutečnit v rámci Třineckého kulturního léta, se přesunují na srpen. Akce, které jsou součástí Prázdnin v 3nci, zruší město v červenci úplně. „Zdraví je na prvním místě a musíme se chovat odpovědně. Pokud to situace dovolí a vývoj bude příznivý, můžeme se těšit na kulturně šťavnatý srpen,“ uvedl náměstek primátorky Ivo Kaleta. Až do odvolání se nebudou konat ani Třinecké farmářské trhy.

Podobně reaguje Frýdek-Místek, kde se kvůli mimořádným opatřením do odvolání nebudou konat Beskydské farmářské trhy. Opatření zasáhnou i Havířov na Karvinsku, který na 7. července chystá pietní akt u příležitosti připomenutí 59. výročí důlní tragédie v Dole Dukla. „Vzhledem k přijatým opatřením proti šíření onemocnění covid-19, která v současnosti platí, se pietní akt uskuteční bez přítomnosti veřejnosti,“ uvedlo město na svých webových stránkách. K trhům město uvedlo: „Důvodem jsou zpřísněná mimořádná opatření v souvislosti se zvýšeným výskytem koronaviru v Moravskoslezském kraji, zejména Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Nařídila je krajská hygienická stanice, platí do dovolání.“

Kvůli přísnějším opatřením například městská kulturní agentura K3 Bohumín přesunuje některé červencové akce až na září. Zrušení festivalu už oznámili i organizátoři Ladné Čeladné, kde měl v srpnu v Beskydech vystoupit například Janek Ledecký či kapela Čechomor.

V samotné Karviné ale na farmářské trhy, které se uskuteční v polovině července, lákají. „Dovolujeme si vás srdečně pozvat ve středu 15. 7. od 8:00 do 17:00 hodin na třetí letošní farmářské trhy, které se uskuteční na fryštátském Centrálním tržišti a jeho okolí. Opět se můžete těšit na nabídku především zabijačkových výrobků, ovoce, zeleniny, přírodních produktů, bulharských a balkánských specialit, čerstvého másla, kravských a kozích sýrů, koření, vína z černého rybízu, medu, včelích produktů, koláčů, cukrovinek a další pestrou nabídku zboží,“ stojí na městském webu. Současně radnice vyzývá lidi, aby měli vždy zakrytá ústa a nos, dodržovali rozestupy mezi sebou dva metry a využívali dezinfekci na prodejních stolcích pro dezinfekci rukou.

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku platí zpřísněná opatření. Platí zákaz návštěv nemocnic a sociálních zařízení nebo omezení účasti na hromadných akcích z 500 na nejvýše 100 lidí. I po dnešním uvolnění opatření ve zbytku republiky jsou na Karvinsku a Frýdecko-Místecku povinné roušky uvnitř budov, v MHD nebo na hromadných akcích. Přeshraniční pracovníci v celém kraji budou muset předkládat zaměstnavatelům testy na covid-19.

Reklama

Doporučované