Hlavní obsah

Město Kroměříž připravilo nové turistické trasy, vydalo k nim mapky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kroměříž a Správa Arcibiskupského zámku a zahrad letos společně zahajují turistickou sezonu. Spolupráce se v poslední době zintenzivnila, jde o společnou propagaci akcí, také jejich koordinaci, aby přijelo mnoho turistů.

Článek

Od úterý se na zámku, který je na seznamu památek UNESCO, obnoví prohlídky s průvodci. Město na letošní sezonu připravilo nové turistické trasy a vydalo k nim mapky s popisem míst.

„Snažili jsme se kromě našich nejznámějších památek turisty přivést i na méně známá místa, která přitom stojí za zhlédnutí,“ uvedl starosta Kroměříže Jaroslav Němec (nez.). Turisté si mohou projít trasy nazvané Arcibiskupský zámek a zahrady, Po stopách židovské historie, Kostely tvořící historii města a Dětská výprava za poznáním. Zajímavá místa Kroměříže představuje nové pexeso, město připravilo i video.

Letní sezona bude podle starosty poznamenaná opatřeními proti šíření koronaviru, město očekává domácí turisty. „Velké akce s mnohatisícovými návštěvami pořádat nelze. Museli jsme tak například znovu přesunout Vybarvený běh. Chceme návštěvníkům i občanům města umožnit aktivní a pohodové trávení volného času. Město proto opět zřídí relaxační zónu na Velkém náměstí, podporujeme i zónu na Hanáckém náměstí, která měla loni velký ohlas mezi obyvateli Kroměříže. Obě zóny nabídnou kromě posezení i program v podobě kulturních a společenských aktivit,“ uvedl starosta.

Arcibiskupský zámek bude přístupný i přes opravy. „Od úterý 1. června můžeme znovu obnovit prohlídky zámeckých reprezentačních sálů s průvodci. Kvůli opravám ale bude vstup do zámku z Podzámecké zahrady, součástí trasy se tak stane i sala terrena. Otevřena bude také zámecká věž,“ uvedl ředitel Správy Arcibiskupského zámku a zahrad Jiří Uhlíř. Ve věži se budu konat také krátkodobé výstavy, nyní je tam výstava Panna Maria Křtinská. „V Podzámecké zahradě navíc připravujeme už na letošní léto piknikovou louku, konkrétně na louce u Dlouhého rybníka,“ uvedl Uhlíř.

V zahradě se uskuteční také řada akcí, Víkend otevřených zahrad, kulturní program Mezi nebem a zemí i série muzikálů a hudebních vystoupení, zahraje tam například Jaromír Nohavica. Správu zámku a Podzámecké zahrady převzalo loni olomoucké arcibiskupství, katolická církev je získala v restitucích v roce 2015. Předtím se o provoz obou památek staral Národní památkový ústav.

Ve městě se bude i letos konat festival Hudba v zahradách a zámku. Hudbou ožije i Velké náměstí, na kterém Dům kultury připravuje koncerty pod názvem Čtvrtky na Velkém… Pokračovat budou také komentované prohlídky města s průvodci v historických kostýmech. Dobrou noc návštěvníkům Kroměříže o prázdninách popřeje ponocný.

Reklama

Doporučované