Hlavní obsah

Městské divadlo Brno chystá na 27. června oslavy 75 let činnosti

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Městské divadlo Brno připravuje na 27. června oslavy 75 let existence. Divadelníci rozšíří chodník slávy, pokřtí knihu, otevřou výstavu.

Článek

Pro veřejnost chystají celodenní program ve dvoraně divadla i prohlídky zákulisí s umělci jako průvodci.

Své ruce do betonu otisknou herci Michal Isteník a Jan Mazák, dirigent a skladatel Karel Cón, scénograf Emil Konečný a dramaturg Jiří Záviš, řekl dnes novinářům ředitel divadla Stanislav Moša.

Chodník slávy divadelníci postupně budují v Lidické ulici. Nyní je ulice včetně starších otisků v opravě, v den oslav ale už bude vše hotové. Chodník slávy nově zabočí z ulice do dvorany divadla.

Součástí celodenního programu bude umělecký jarmark a charitativní bazar, kuchařská show, živé vysílání Českého rozhlasu Brno nebo ukázky kostýmů. Na prohlídky zákulisí se diváci musí objednat předem, uvedl herec Igor Ondříček, který koordinuje program.

Počátky divadla spadají do poválečného období, kdy soubor kolem tehdy pětadvacetiletého režiséra Milana Páska získal licenci k provozování činoherní scény. Soubor začínal jako Svobodné divadlo v dnešní Gorkého ulici. První a zároveň nejúspěšnější premiérou byla Manon Lescaut Vítězslava Nezvala.

V následujících dekádách se měnily umělecké koncepce i název divadla. Ze Svobodného se stalo Městské a oblastní divadlo, později pak Divadlo bratří Mrštíků. Název Městské divadlo se vrátil na průčelí v Lidické ulici znovu v 90. letech. Od začátku stejné dekády stojí v čele divadla Moša. Za jeho působení se otevřela nová hudební scéna a divadlo nastudovalo řadu divácky oblíbených muzikálů.

„Předplatné na příští sezonu máme téměř vyprodané, což pokládám za současných podmínek za úkaz, zároveň je to pro nás závazek,“ řekl Moša.

Reklama

Doporučované