Hlavní obsah

Městské lesy Znojmo vybízí k adoptování budky pro ptáky

Foto: Shutterstock/astudio

Ilustrační snímek.

Reklama

Mizící stromy v důsledku kůrovcové kalamity jsou problémem pro řadu ptáků, kterým ubývají přirozené hnízdní možnosti. Městské lesy Znojmo proto spustily akci Adoptuj si budku.

Článek

Cílem této akce je opeřencům poskytnout nové hnízdní budky a umístit je na vhodná stanoviště v městských lesích. Akce potrvá do konce letošního září, uvedla dnes Petra Maršounová ze znojemského městského úřadu.

Zájemci mají na výběr ze dvou druhů budek, a to buď pro sýkorníky či rehkovníky zhruba za 300 korun nebo větší pro kalouse ušatého, puštíka a sýce za 600 korun. Po instalování budky na místo obdrží GPS souřadnice a certifikát o adopci.

„Sovy nám lesníkům pomáhají v ochraně lesa. Dokážou totiž ulovit velké množství hlodavců, kteří páchají obrovské škody nejenom v zemědělství, ale i na nově vysázených stromcích na pasekách. Trávení hlodavců se chceme rozhodně vyhnout. Stromy musí zpět do lesa, holiny se musí znovu rychle zazelenat,“ uvedla za městské lesy Jana Trojanová.

Dřevo, ze kterého lesníci budky vyrobili, pochází z městských lesů, kde se pod záštitou certifikace PEFC hospodaří trvale udržitelným způsobem. Cílem certifikace je zachování lesů a jejich rozšiřování, aby současné i budoucí generace mohly využívat environmentálních, sociálních a ekonomických přínosů, které lesy nabízejí se zachováním zodpovědného přístupu k lesním ekosystémům a respektu k přírodě.

Reklama

Doporučované