Hlavní obsah

Metalisté srdcaři pomáhali zvelebovat pevnost, teď si v ní užívají festival Brutal Assault

V barokní pevnosti Josefov na Náchodsku pokračuje 24. ročník festivalu extrémní metalové hudby Brutal Assault. Festival zároveň pomáhá pevnosti s drobnými opravami.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve čtvrtstoletí staré barokní pevnosti Josefov na Náchodsku končí hudební festival Brutal Assault. Díky jeho fanouškům, kteří v pevnosti trávili volné víkendy v průběhu celého roku, mohl festival zpřístupnit nové chodby a místnosti. Takové přilnutí fanoušků k místu konání festivalu je nejen v Česku výjimečné.

Článek

Narozdíl od většiny festivalů, které se konají na anonymních loukách či letištních plochách, má festival metalové hudby Brutal Assault, jehož 24. ročník se koná v barokní pevnosti Josefov na Náchodsku, svoji nezaměnitelnou atmosféru. A té si jsou vědomi i samotní fanoušci, kteří do Josefova jezdí trávit své volné víkendy, aby pomohli pevnost zvelebovat a připravovat tak nové prostory pro nadcházející ročníky festivalu.

Například takzvaný oktagon, majestátní prostor, kde se konají tematické výstavy či setkání fanoušků s kapelami, získal díky nadšení metalistů nový vstup. Ještě loni na jaře byl jeden ze vstupů do oktagonu zaházený sutí a cihlami. Díky brigádníkům z řad fanoušků letos nabídl pohodlný průchod vedle pódií.

„Pomohli hlavně s vyvážením suti a rovnáním cihel. Byly to minimálně dva víkendy, kdy přijelo asi patnáct lidí. My sami bychom to dělali měsíc v kuse. Tady ale bylo tolik lidí, že si podávali kolečka a vyložené to bylo hned,“ říká Milan Libich ze spolku ochránců památek Ravelin XIV, kterému část pevnosti patří a který ji kus za kusem dává do pořádku.

„Fanoušci mají hrozně dobrý vztah k Josefovu jako takovému,“ říká zakladatel festivalu Tomáš Fiala, který akci do Josefova přestěhoval v roce 2007. Festival původně vznikl jako metalový dýchánek pro pár nadšenců, ale postupně se na něj nabalovali fanoušci a stále zvučnější kapely a začal tedy hledat vhodné místo, kde se usídlit. To našel právě v Josefově.

První rok ale nebyl úplně idylický. Pevnostní město je totiž v průběhu roku ospalým městečkem, které si žije vlastním životem. Když se tehdy místní dozvěděli, že k nim má přijet na 20 tisíc lidí poslouchající extrémní muziku, zděsili se.

„Kyž jsme slyšeli poprvé, co je to za festival, tak jsme z toho měli strach,“ přiznává Milan Libich. Ale jedním dechem dodává, že obavy se ihned rozplynuly „To byla ta neznalost. Jsou to obyčejní lidé jako jsme my, jenom poslouchají jiný typ hudby, takže dneska už je bereme úplně normálně,“ říká ochránce památek, pro kterého se v posledních letech metalisté stali vlastně občasnými kolegy.

Ty hlavní průchody a prostory se v posledních letech při brigádách zpřístupnit podařilo. Akce nazvaná BA sobě však bude pokračovat i v následujících letech. „Tady je práce nekonečno. To znamená, že my musíme zjistit, kterou část pevnosti jsme schopni obnovit ten daný rok,“ říká Tomáš Fiala, který zatím jasnou představu nemá. Festival je podle něj živý organismus, proto se další místa, která by rádi zvelebili, určitě najdou.

Vzrůstající oblibu pevnosti i festivalu potvrzují letošní prodeje vstupenek. Už v červenci totiž Brutal Assault hlásil vyprodáno, potřetí ve své historii. Pevnost se tak zaplnila více než dvaceti tisíci lidmi z celého světa. „Složení je opravdu mezinárodní, hodně zastoupení jsou třeba fanoušci z Jižní Ameriky. Češi tvoří tak 30 procent návštěvníků,“ odhaduje mluvčí festivalu Pavel Pavlík.

Brutal Assault pokračuje i v sobotu, kdy se na pódiu představí například Rotting Christ, Napalm Death, Violator, Exumer, ale i česká goregrindová legenda Gutalax.

Reklama

Doporučované