Hlavní obsah

S tropy v první půlce léta nepočítejte. Nejhezčí počasí bude příští týden

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Konec června přinese ještě tropy i silné bouřky. V úterý bude až 34 stupňů, hrozí přívalový déšť, silný vítr i krupobití. V červenci se pak už ale počasí pravděpodobně zmírní.

Článek

Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z krátkodobé předpovědi ústavu.

„Předpokládáme, že období od 28. června do 25. července bude teplotně průměrné. První týden bude teplotně průměrný, jeho začátek bude až tropický, ve druhé polovině se ochladí. Minimální noční teploty se budou pohybovat zpočátku i kolem 16 °C, ve druhé polovině kolem 12 °C. Maximální denní teploty budou zpočátku i přes 30 °C, postupně kolem 22 °C,“ uvedli na svém webu meteorologové.

I další týdny podle nich zůstanou průměrné. „Relativně nejteplejším vychází týden od 5. do 11. července s průměrem nejnižších nočních teplot kolem 13 °C a průměrem nejvyšších denních teplot kolem 25 °C. Období jako celek bude pravděpodobně srážkově průměrné, začátek až nadprůměrný a konec až podprůměrný. Hned v prvním týdnu bude úhrn kolem 25 milimetrů, vyskytnou se přeháňky a bouřky, i velmi silné. V dalších týdnech bude srážek méně s úhrny kolem 18 milimetrů, na konci období kolem 10 milimetrů,“ dodali.

Nejprve ale úterek přinese tropické teploty, které mohou na jihovýchodě země dosáhnout až 34 stupňů Celsia. Později odpoledne a večer pak celé Česko mohou zasáhnout bouřky. Místy se vyskytnou přívalové deště, nárazy větru o rychlosti kolem 90 kilometrů za hodinu a kroupy. Ještě ve středu pak bude zvláště na Moravě a ve Slezsku přes den horko s teplotami až 27 stupňů a opět se mohou objevit silné bouřky.

Reklama

Doporučované