Hlavní obsah

Meteorologové ukážou, jak se předpovídá počasí. A kdy je předpověď stoprocentní

Ráno na gauči: Jak se předpovídá počasí? ČHMÚ zve návštěvníky.Video: Lucie Šmídová

 

Reklama

Sobota bude prosluněná a teploty vysoké, ale v neděli bude pršet a ochladí se. Jak to vlastně meteorologové předpovídají? A proč není předpověď vždy stoprocentní?

Článek

„Na dva tři dny dopředu už umíme předpovídat s přesností. Dlouhodobá předpověď je složitější. V předpovědi se používají modely, které jsou až na devět dní, a pokud se shodují, tak je velká pravděpodobnost, že předpověď vyjde. Ale na začátku se shodují téměř vždy, na delší časové období se stává, že se úplně neshodnou a potom je na zkušenosti meteorologa, aby rozhodl, ke kterému modelu se má více přiblížit. Potom se může stát, že počasí je nestálé a předpověď nemusí vyjít,“ vysvětluje ředitel pražské pobočky ČHMÚ Daniel Kurka.

Problémy jsou i s předpovědí srážek a zvednutí hladiny řek. „Když je bouřková situace, tak víme, že ta situace nastane, že bouřka bude. Víme i přibližně místo, kde to bude. Ale potom se ta bouřka posune o deset kilometrů. V naší krajině ale deset kilometrů znamená už i jinou řeku,“ říká Daniel Kurka.

Jaké nástroje se k předpovědi počasí využívají a co vše mají meteorologové na starosti, můžete zjistit na vlastní kůži. Už tuto sobotu se po celé republice otevírají veřejnosti pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

„Chceme veřejnosti ukázat, že ČHMÚ není jenom o předpovědi počasí. Má tři základní obory – obor meteorologie a klimatologie, obor hydrologie a také obor kvality ovzduší. A o všech se něco dozvíte,“ zve ředitel pražské pobočky ČHMÚ Daniel Kurka.

Den otevřených dveří bude probíhat v několika pobočkách České republiky od 9 do 14 hodin. Hlavní sídlo je v Praze-Komořanech, dále se můžete podívat na pobočku v Praze-Libuši, v Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě.

Podrobnější informace k akci se dozvíte v rozhovoru nad článkem. Interview je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme v Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované