Hlavní obsah

Metnar se nepřipojil. Babiš bez něj o vrácení peněz armádě nechce jednat

Foto: Profimedia.cz

Ministr obrany Lubomír Metnar.

Reklama

Deset miliard pro Ministerstvo obrany se ze státní rezervy v lednu, jak původně předseda vlády sliboval, nevrátí. Ministr obrany se kvůli koronaviru na vládu nepřipojil a bod ani nebyl zařazen.

Článek

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se v pondělí neúčastní jednání vlády, na kterém se podle původního příslibu premiéra Andreje Babiše měl řešit předvánoční rest, tedy převedení 10 miliard korun z vládní rozpočtové rezervy do armádního rozpočtu.

Seznam Zprávám ministrovu absenci potvrdil mluvčí obrany Jan Pejšek. „S ohledem na aktuální zdravotní stav se pan ministr Metnar dnes k jednání vlády nepřipojí,“ uvedl s tím, že bližší informace o zdravotním stavu ministra nebude jeho úřad komentovat.

„Tento bod nebyl plánovaně zařazen na program jednání vlády. Pokud bude zařazen v průběhu jednání, tak o tom bude informovat jistě některý z členů vlády na tiskové konferenci,“ uvedlo těsně po odpoledním zahájení jednání ministrů tiskové oddělení Úřadu vlády.

Ministr Metnar již minulý týden oznámil na sociálních sítích, že se nakazil koronavirem. „Mám kašel a cítím se unavený, ale jsem a snad i nadále budu schopen důležitou agendu řešit online,“ psal ještě minulý čtvrtek.

Právě Metnarovou přítomností na jednání přitom nově podmínil premiér projednávání bodu. Nejdříve ovšem sliboval, že k přesunu peněz dojde hned na prvním jednání vlády v lednu, následně pak, že na posledním lednovém zasedání.

Kvůli přesunu 10 miliard armádě na zbrojní zakázky stojí Babiš před vážným dilematem. Přesun peněz z armádního rozpočtu do vládní rezervy totiž prosadili koncem minulého roku komunisté a dali si to jako podmínku pro další tolerování vlády. Bez nich by před Vánoci premiér neprosadil rozpočet na letošní rok a například minulý týden nemohl prodlužovat nouzový stav.

Předseda komunistů Vojtěch Filip pak koncem minulého týdne Seznam Zprávám řekl, že pokud se peníze v pondělí přesunou, tak vláda riskuje ztrátu jejich hlasů ve Sněmovně. Tento čtvrtek navíc čeká Babiše a komunisty pololetní hodnocení jejich spolupráce. „Ve čtvrtek by to pololetní hodnocení nedopadlo dobře,“ pohrozil šéf komunistů.

Na druhou stranu Babiš je vázán závazky ke spojencům v NATO, kterým Česko přislíbilo modernizaci některých jednotek. V další rovině pak v případě, že peníze vláda armádě nevrátí, pohrozil rezignací sám ministr Metnar a nelibě současný stav nesou i Babišovi koaliční partneři – sociální demokraté. Ti zkousli předvánoční porážku v souboji o rozpočet jen díky slibu, že jde jen o přesun „na oko“ a armádě se miliardy nakonec vrátí.

„Společně s premiérem slíbili, že to bude do konce ledna, dnes máme poslední možnost. Já věřím, že ten slib bude naplněn,“ řekl novinářům před jednáním vlády vicepremiér a šéf socialistů Jan Hamáček. „Všichni ministři za ČSSD jsou připraveni pro přesun hlasovat,“ dodal.

Ministři se připojovali i nemocní

Lubomír Metnar není jediným ministrem, který se novým typem koronaviru nakazil. V minulosti to byl například právě Jan Hamáček, který zároveň řídí Ústřední krizový štáb, nebo ministr Miroslav Toman a ministryně Klára Dostálová. Oni sami nebo jejich úřady Seznam Zprávám potvrdili, že se jednání přesto účastnili. V současnosti se s nemocí potýká i ministr zahraničí Tomáš Petříček, který Seznam Zprávám řekl, že on se jednání zúčastní.

Reklama

Doporučované