Hlavní obsah

Když vrátíte peníze armádě, riskujete naši podporu, hrozí KSČM Babišovi

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda komunistů Vojtěch Filip.

Reklama

Komunistům se nelíbí plán premiéra Andreje Babiše (ANO) vrátit do konce ledna do armádního rozpočtu celých 10 miliard korun. Ty po jejich nátlaku loni před Vánoci skončily uložené ve vládních rezervách.

Článek

Předseda KSČM Vojtěch Filip hrozí premiérovi Andreji Babišovi tím, že by komunisté mohli přestat podporovat jeho menšinový kabinet. Komunisté nechtějí, aby se 10 miliard z rozpočtové rezervy přesunulo zpět do armádního rozpočtu.

Premiér Babiš sliboval, že peníze se vojsku vrátí hned na prvním lednovém jednání vlády, později couvl s tím, že vše bude hotovo do konce ledna. Pokud se ministři nesejdou ještě mimořádně, poslední lednové zasedání vychází na příští pondělí 25. ledna.

„Věřím, že vláda nebude riskovat vypovězení toleranční smlouvy, nebo dohadovací řízení,“ komentoval možný přesun peněz k vojákům na dotaz Seznam Zpráv šéf komunistů Vojtěch Filip.

Filip připomíná, že v příštím týdnu se Babiš musí s komunisty sejít nad pravidelným vyhodnocením toho, jak se daří plnit dohodu o toleranci. „Ve čtvrtek by to pololetní hodnocení nedopadlo dobře,“ pohrozil šéf komunistů.

Peníze měly jít původně na modernizaci vojska tak, aby bylo schopné plnit závazky NATO. Komunisté si ale ke konci loňského roku vymohli, aby skončily v rozpočtové rezervě, a pokud se mají dostat armádě, tak za nasazení vojáků během pandemie.

K převedení celé sumy zpět tak, jak to avizuje Babiš s ministryní financí Alenou Schillerovou, není podle komunistů důvod. „Náklady, co nese stát za armádu, kdy vojáci fungují v rámci pandemie covid-19, nejsou vyčerpány. Jistě, může být něco převedeno zpět do armády, ale ne celých 10 miliard,“ dodal Filip.

Pokud chce premiér Babiš do voleb ještě něco schválit, musí být s komunisty za dobře. Jejich hlasy potřebuje minimálně k prodlužování nouzového stavu. Naposledy se o něm hlasovalo ve čtvrtek – a kabinet si prodloužení vymohl jen díky komunistům. A to ještě o něco kratší, než Babiš původně chtěl.

Sám Filip má sice v rámci strany nejméně stabilní pozici za svou politickou kariéru, na jednom se ale se spolustraníky shodne – převod peněz, který pomůže armádě s nákupy nové bojové techniky, je impuls k ukončení spolupráce.

„Těžko totiž můžete spolupracovat s někým, kdo si z priority svého ‚partnera‘ dělá dobrý den,“ potvrzuje komunistická europoslankyně Kateřina Konečná. Ta patří k favoritům na předsednický post po Filipovi, který už funkci nechce obhajovat.

Spor o 10 miliard pro armádu vygradoval během schvalování rozpočtu koncem loňského roku. Komunisté premiéra zahnali do úzkých, když odmítali podpořit rozpočet, pokud nevyhoví jejich podmínce nenavyšovat vojákům peníze. Babiš v jednu chvíli dokonce musel přiznat, že podporu pro nejdůležitější zákon roku nemá.

Hrozba rezignací

Protože Babiš nenašel nové spojence, komunistům nakonec ustoupil. Zároveň ale slíbil, že armáda dostane peníze v lednu zpět, a díky tomu získal hlasy sociálních demokratů. Ti do té doby armádní peníze hlasitě bránili. Teď se ale ukazuje, že hra s armádními miliardami nebyla jen „na oko“, jak to původně vypadalo.

Jistotou, že v pondělí vláda peníze skutečně vrátí, neoplývá ani prohlášení ministra obrany Lubomíra Metnara. Ten Seznam Zprávám odepsal, že nad věcí teď nechce spekulovat. „Počkejme si na pondělní vládu. Materiál o návratu 10 miliard z vládní rozpočtové rezervy do rozpočtu Ministerstva obrany máme připravený,“ uvedl.

Na otázku, zda hodlá splnit výhrůžku rezignací, pokud peníze nedostane, uvedl: „Vše, co jsem řekl dříve, platí.“

Reklama

Doporučované