Hlavní obsah
Online

Rozpočet na rok 2021 ubral armádě miliardy. Hned jí to vrátíme, tvrdí vláda

Živě: Poslanci dnes ve 3. čtení schvalují rozpočet na rok 2021 s rekordním schodkem.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Schvalování rozpočtu pro rok 2021 sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Co byste měli vědět o schvalování rozpočtu pro rok 2021:

- Poslanecká sněmovna v pátek po poledni schválila rozpočet pro rok 2021 s rekordním schodkem ve výši 320 miliard korun. Zvedli pro něj ruku poslanci ANO, ČSSD a KSČM.

- Rozpočet odmítají opoziční strany, podle nichž do něj není zahrnut ještě dopad daňového balíčku v řádu dalších desítek miliard. Senát ho minulý týden vrátil poslancům, kteří se jím budou zabývat v úterý.

- Hlavní spor se vedl o komunistickou podmínku, kterou bylo přesunutí 10 miliard od Ministerstva obrany do vládní rozpočtové rezervy. Tak se také v pátek stalo. Proti podmínce komunistů se stavěla ČSSD, nakonec však ustoupila. Premiér totiž řekl, že hned v novém roce se částka do rozpočtu obrany opět vrátí.

- Prezident Miloš Zeman je připraven rozpočet podepsat. Předpokládá ale, že bude novelizován v případě schválení daňového balíčku.

- V dílčích hlasováních poslanci přesunuli zhruba 13 miliard korun. Při hlasování o pozměňovacích návrzích přidali peníze na podporu živého umění, sociální služby, horskou službu, hasičům a policii. Absolvovali víc než 130 hlasování.

  • Vostrá z KSČM: Peníze armádě pro boj s covidem-19 jsou pro nás přijatelné

    Mezi novináře zamířila i předsedkyně finančního výboru a autorka třaskavého návrhu o 10 miliardách pro armádu, komunistická poslankyně Miloslava Vostrá. Ta na dotaz novinářů, jestli jí nevadí, že představitelé vlády už oznámili, že peníze armádě vrátí, odpověděla: „Svým způsobem to beru jako snahu o zdůvodnění, proč svůj názor modifikovali. My nikdy neřekli, že ty prostředky nebo jejich část nepůjdou někdy k armádě. My jsme chtěli, aby to bylo v souvislosti tím, že nám armáda pomáhá s pandemií. Pan premiér, který dnes řekl, že vrátíme finanční prostředky armádě, ale v jiné struktuře a jiném čase, tím podle mého shrnoval, o čem jsme se bavili. Finanční prostředky pro armádu, která bojuje s covidem-19 jsou pro nás přijatelné,“ řekla Vostrá.

  • Metnar požádá o návrat 10 miliard hned 4. ledna

    Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) oznámil novinářům, že hned na prvním jednání vlády v roce 2021 požádá o návrat 10 miliard zpět do rozpočtu svého ministerstva. „Chtěl bych uklidnit vojáky a Armádu České republiky v tom směru, že opravdu resort ministerstva obrany ani armáda nepřijdou o 10 miliard korun. Hned 4. ledna předložím vládě ke schválení materiál, aby došlo k vrácení 10 miliard do rozpočtu ministerstva obrany z vládní rezervy. Chtěl bych uklidnit naše spojence a partnery, že svým závazkům dostojíme, budeme je plnit, budou pokračovat projekty modernizace armády,“ uvedl a potvrdil, že rezignovat nebude. „Není důvod rezignovat, rozpočet ministerstva v roce 2021 nebude krácen,“ dodal.

  • Schillerové spadl kámen ze srdce

    Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) přiznala, že s výsledkem jednání a dnešního hlasování je spokojená. „Jsem velmi šťastná, myslím, že je to na mně i vidět. Velmi se mi ulevilo, spadl mi kámen ze srdce. Myslím, že jsme přes všechny výhrady, mediální útoky a útoky opozice dokázali, že se umíme domluvit. Mrzí mě, že opozice by připustila skutečnost, že bychom měli rozpočtové provizorium, a ještě tvrdila, že to nevadí,“ uvedla Schillerová.

  • Hamáček vysvětluje, proč sociální demokraté nakonec pro návrh hlasovali

    Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) novinářům vysvětlil, proč nakonec pro pozměňovací návrh komunistické strany jeho poslanci hlasovali, i když ještě před několika dny tento návrh ČSSD odmítala. „Ten požadavek je něco, co jsme pokládali za velmi problematické, a jasně jsme říkali, že nemůžeme akceptovat, že by se škrtalo v rozpočtu ministerstva obrany, protože máme nějaké spojenecké závazky a obrana má naplánované investice. Jednání byla dlouhá a zlom přišel ve chvíli, kdy pan premiér ujistil sociální demokracii, že je připraveno řešení, které možná může vypadat jako komplikované, ale v politice, když chcete dosáhnout cíle, nemůžete jít občas přímou cestou. Vláda na svém zasedání navrhne převod 10 miliard zpátky do rozpočtu ministerstva. Tudíž k žádným škrtům nedochází,“ popsal Hamáček.

  • Babiš: Nelíbilo se nám to, volili jsme menší zlo

    Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání Poslanecké sněmovny o rozpočtu hodnotí jeho schvalování. Jeho menšinová vláda podle něj musela dělat kompromisy. „My jsme s tím návrhem nesouhlasili, nelíbilo se nám to, nelíbí se nám to, ale museli jsme zvolit menší zlo, ale je to dočasné. Přesunutí části peněz z ministerstva obrany je dočasné, my tam ty peníze co nejrychleji vrátíme. Je to v rezervě, žádné peníze se obraně neberou. Rezerva znamená, že tam na krátký čas peníze přesuneme, a předpokládám, že v lednu je co nejrychleji vrátíme,“ slíbil Babiš.

  • Metnar kvůli rozpočtu rezignovat nehodlá

    Byť ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) před několika týdny uvedl, že pokud se bude škrtat v armádním rozpočtu, rezignuje, nyní České televizi řekl, že rezignovat nehodlá. „Počítám s tím, že se 10 miliard do rozpočtu obrany začátkem roku vrátí,“ řekl.

  • Prezident rozpočet podepíše

  • Čekáme na brífink ministra obrany

    Novináři v Poslanecké sněmovně čekají na tiskový brífink ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO). Ten se mimo jiné vyjádří i ke svému někdejšímu prohlášení, že pokud bude rozpočet armády zkrácen, rezignuje.

  • Podívejte se, kdo jak hlasoval

    Rozpočet prošel hlasy poslanců ANO, ČSSD a KSČM. Hlasovalo se v polovičním složení, v sále proto bylo jen 106 poslankyň a poslanců. Kdo všechno hlasoval, se podívejte na webu Poslanecké sněmovny.

    Foto: Poslanecká sněmovna

    Protokol hlasování.

  • Rozpočet na rok 2021 prošel

    Poslanci schválili rozpočet na rok 2021 se schodkem 320 miliard korun. Hlasovalo pro něj 56 ze 106 přítomných.

  • Šlechtová: Že nebudu hlasovat, mi řekli až po příjezdu do Sněmovny

    Poslankyně ANO Karla Šlechtová, která chtěla hlasovat proti návrhu KSČM se fakt, že dnes hlasovat nebude, dozvěděla až dnes ráno. „Sdělili mi to po příjezdu. Samozřejmě jsem byla připravena hlasovat proti. Můj hlas by ale byl neplatný. Lidé mě osočují, že jsem ustoupila z vlastního názoru, ale naopak bych byla jediná, kdo za ním stojí,“ napsala v doplňující SMS Seznam Zprávám. „Výdaje seškrtány po dnešku jsou, tak uvidíme jistě demisi,“ napsala ještě na svém facebookovém profilu v narážce na ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO), který před měsícem uvedl, že pokud se peníze pro obranu seškrtají, podá demisi.

  • Komunista Luzar zavzpomínal na lidovou armádu

    Po diskusi poslanců o jejich bývalých ministrech obrany se o slovo přihlásil Leo Luzar z KSČM se svým názorem na to, kdo měl na armádu nejlepší vliv. „Kolegové si tady přehazují ten brambor armády, kdo se o ni lépe postaral. Není daleko doba, kdy Československá lidová armáda byla všelidová, měla všechny zbraně, snad kromě letadlových lodí. Řekněme si, kdo dal té armádě asi nejvíc a z čeho žije?“ uvedl poslanec.

  • Babiš: 81 miliard na provozu neušetříme

    Premiér Andrej Babiš se vyjádřil i k návrhům opozičních stran na úsporu desítek miliard na provozních výdajích. To prý podle něj není možné. „Snažíme se snižovat výdaje s paní Schillerovou, ale vašich 81 miliard tam není, jsou to fantazmagorie. Garantuji vám, že zadlužení HDP bude nižší, než když jsem v roce 2013 nastupoval jako ministr financí,“ uvedl Babiš.

  • Babiš přešel do protiútoku: Co jste na té armádě udělali vy?

    Premiér Andrej Babiš se vrátil do Sněmovny z tiskové konference v Ústřední vojenské nemocnice a vzal si slovo. Dotkla se ho slova opozice o tom, že současná vláda bere obraně peníze. „Já se nestačím divit, co se tady děje. Já skutečně nerozumím těm vystoupením. Vy jste měli ministry obrany - Baudyš, paní Parkanová tam byla 3 roky, za KDU-ČSL tam byl takový známý famózní náměstek, zklividoval, co bylo dobré, i když to bylo ruské. Naše tanky byly úžasné. I ODS měla své ministry. Jeden z nich pronajal ten sklad ve Vrběticích, dvakrát to tam bouchlo, stálo nás to miliardu. Já se ptám, co jste tam vlastně udělali? Vyšetřovačky, korupce, podivné zakázky. Já mám skvělej graf tady,“ rozohnil se Babiš nad slovy šéfa poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška, který vládu nazval „bandou obchodníků“.

  • Babiš v sobotu na Facebooku: 10 miliard pro armádu neškrtneme

    Premiér Andrej Babiš minulou sobotu na svém Facebooku napsal, že neškrtne 10 miliard pro armádu. „Nepřistoupím na to, abychom se zachovali stejně jako předchozí vlády, které, jakmile přišla krize, sebraly peníze armádě,“ uvedl tehdy.

  • Jurečka: Chybí mi tady premiér

    Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka potvrdil, že takový rozpočet nepodpoří. Zároveň zkritizoval premiéra Andreje Babiše (ANO) za neúčast na závěrečném hlasování. „Mně tady chybí, aby vystoupil premiér. Když nastupoval jako premiér, jasně deklaroval, že chce zvyšovat peníze na obranu, toto deklaroval na všech zahraničních fórech, že to bere jako vážný závazek. A teď tady byl odhlasován požadavek komunistů, který to vše hází do koše,“ uvedl Jurečka.

  • Komunisté tímto převzali odpovědnost za další vývoj epidemie, napsal Hajdúch

    Vědec Marián Hajdúch, který k poslednímu prosinci končí jako národní koordinátor testování, zkritizoval na Twitteru rozhodnutí o podpoře návrhu KSČM na odebrání 10 miliard obraně. „Komunisté tímto převzali odpovědnost za další vývoj epidemie,“ uvedl.

  • Černochová: Komunisté diktují armádě faktické vyhladovění

    Rozhodnutí o odebrání 10 miliard obraně zkritizovala poslankyně ODS Jana Černochová. „Je nepřijatelné, že 31 let od znovunabytí svobody a demokracie komunisté torpédují naši obranyschopnost a naše spojenecké závazky, oslabují naši armádu a diktují jí faktické vyhladovění. To vše nikoliv kvůli nutným úsporám. V rozpočtu s objemem 1,8 bilionu a 300 miliardami schodku nehraje suma 10 miliard žádnou roli. Rozhodnutí je ale v zájmu zemí, které jsou nepřátelské k západnímu světu, k NATO a k našim spojencům a jejichž je KSČM věrným soudruhem. Tato realita je ohavná a bude mít vážné důsledky, protože ohrozí zásadní modernizační projekty, které má Armáda ČR před sebou a bez kterých to může zabalit,“ napsala poslankyně.

  • Opozice kritizuje schválení komunistického návrhu

    Opoziční poslanci ve velkém kritizují zejména ČSSD, že nakonec kývla na návrh KSČM na odebrání 10 miliard z rozpočtu ministerstva obrany. Ostře se do sociálních demokratů opřela třeba šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

  • Návrh komunistů prošel, pomohli dva nezařazení

    Pozměňovací návrh na přesun 10 miliard korun z rozpočtu ministerstva obrany na vládní rozpočtovou rezervu prošel. Dvěma hlasy pomohli nezařazení poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko. Pro nakonec byli i sociální demokraté.

Reklama

Hlavní zprávy