Hlavní obsah

Metropole začne testovat provoz turistické karty Prague Visitor Pass

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Městská firma Prague City Tourism zahájí letos od 1. dubna testovací provoz turistické karty Prague Visitor Pass. Turistům bude sloužit jako vstupenka do památek, jízdenka MHD, půjčí si s ní kolo nebo ji využijí k získání slev.

Článek

Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Kartu začala PCT připravovat v roce 2019. V Praze v minulosti fungovaly karty vlastněné pouze soukromými firmami. Kvůli pandemii covidu-19 loni klesl turistický ruch meziročně o 73 procent.

Testování je naplánováno do konce letošního roku. „Nejdříve to bude u nás interně, a pak v nějaké větší skupině. Všechno v rámci omezeného počtu výhradně městských institucí,“ sdělil předseda představenstva PCT František Cipro.

Připraven je již řídící systém, webový portál s e-shopem, čipové karty i mobilní aplikace. Karta bude mít fyzickou i elektronickou podobu a bude dostupná jen pro dospělé. Nabízena bude ve třech časových variantách, a to jako dvoudenní, třídenní a pětidenní.

Turisté kartu využijí jako vstupenku do více než 80 turisticky významných objektů jako muzea, galerie nebo zoo. Bude jízdenkou v pražské MHD nebo na ni lidé získají slevy, mimo jiné na vyhlídkové okružní jízdy, průvodcovské služby nebo půjčování kol. Novinkou a výhodou pro držitele bude možnost přednostního vstupu do turistických objektů, tzv. skip the line.

Do hlavního města zavítalo loni kvůli pandemii koronaviru 2,18 milionu turistů, což je 27 procent počtu z roku 2019. Meziročně vzrostl v létě pouze počet tuzemských turistů, a to o 16 procent na 700.000. Ze zahraničí přijelo do Prahy nejvíce lidí z Německa.

Reklama

Doporučované