Hlavní obsah

Mexiko vyhostilo 98 migrantů za pokus násilně překročit hranici

Mexiko se chystá vyhostit některé migranty, kteří se snažili násilně překročit hranice s USA.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Mexiko deportovalo 98 lidí ze skupiny několika set středoamerických migrantů, kteří se v neděli pokusili násilně překročit hranici se Spojenými státy. Zároveň byla znovu otevřena americko-mexická hranice u Tijuany. S odvoláním na mexické úřady o tom dnes informovala agentura AFP.

Článek

„Zatímco mexické ministerstvo vnitra uvádí, že běženců bylo 500, americká strana jejich počet vyčíslila na dvojnásobek. Američtí pohraničníci ohlásili, že byl znovu otevřen přechod San Ysidro mezi mexickou Tijuanou a předměstím kalifornského San Diega, který po nedělním incidentu uzavřeli.

„V neděli večer bylo 98 cizinců po násilném incidentu u hraničního stanoviště vráceno,každý do své země," uvedl Gerardo García Benavente z mexického imigračního úřadu.

Mexické ministerstvo vnitra v prohlášení uvedlo, že mexické bezpečnostní složky mají situaci na hranici pod kontrolou. Navzdory napětí v místě, kde se podle ministerstva shromáždilo asi 7400 migrantů, vláda na hranici nepošle vojáky. Agentura AP informovala, že Mexiko podle všeho posiluje bezpečnost u hranic: v blízkosti sportovního komplexu v Tijuaně, kde přebývají tisíce běženců, byli nasazeni policisté, kteří běžence varují, že k hranici nesmějí.

Šéf celního a pohraničního úřadu Kevin McAleenan novinářům řekl, že na kalifornské straně hranice bylo zadrženo 69 migrantů. Místní šéf americké pohraniční stráže Rodney Scott uvedl, že zadržení jsou ekonomičtí migranti, neboť skuteční žadatelé o azyl prchající před násilnostmi by se chovali spořádaně.

Americká ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová v reakci na nedělní události prohlásila, že Spojené státy chtějí stíhat každého, kdo poškodí federální majetek, ohrozí ostrahu hranic a poruší americkou suverenitu.

Americká pohraniční a celní stráž v neděli v obou směrech zastavila provoz na přechodu mezi Tijuanou a předměstím San Diega, když se do USA snažila projít skupina středoamerických migrantů. Několik z nich se také pokusilo překonat hraniční plot, na což američtí pohraničníci reagovali použitím slzného plynu.

V Tijuaně v posledních dnech pobývají tisíce běženců, kteří tam v uplynulých týdnech doputovali přes celé Mexiko jako takzvaná karavana migrantů. Mnoho z nich doufá, že budou moci požádat o azyl v USA, ale imigrační úředníci na místním hraničním přechodu San Ysidro zpracovávají denně méně než stovku žádostí.

Starosta Tijuany Juan Manuel Gastélum v pátek v tomto pohraničním městě, které má 1,6 milionu obyvatel, vyhlásil stav humanitární krize. Tijuana má podle něj s přijetím značného počtu migrantů velké problémy.

Reklama

Související témata:

Doporučované