Hlavní obsah

Mexiko zasáhlo silné zemětřesení. Zemřeli dva lidé a hrozí tsunami

Foto: Profimedia.cz

Silné zemětřesení vyhnalo nepřipravené Mexičany do ulic.

Reklama

aktualizováno •

Jižní část Mexika zasáhlo zemětřesení, které mělo podle americké geologické služby USGS sílu 7,7 stupně. V hlavním městě Mexiku se třásly domy a tisíce lidí vybíhaly z domova do ulic. Potenciální hrozbou je následná vlna tsunami.

Článek

Podobně silné záchvěvy půdy mohou způsobit vážné škody ve velkých oblastech, ty však ale zatím hlášeny nejsou. Agentura DPA s odvoláním na šéfa úřadu civilní ochrany Davida Leóna uvedla, že po zemětřesení jsou zatím dva mrtví a pět zraněných. Ze zasažené oblasti jsou hlášeny jen menší škody například na domech. Úřad civilní ochrany vyzval obyvatele pobřežních oblastí, aby se od oceánu vzdálili, protože hladina moře se oproti normální úrovni může zvýšit až o 113 centimetrů.

Epicentrum zemětřesení se podle mexických seizmologů nacházelo v turisty oblíbeném státu Oaxaca, který leží na pobřeží Tichého oceánu. Starostka hlavního města Claudia Sheinbaumová uvedla, že bezpečnostní středisko města ani úředníci provádějící kontrolu místa nenahlásili žádné „závažné“ dopady zemětřesení. Ve městě Oaxaca de Juárez, metropoli zasaženého státu, byly přerušeny dodávky elektřiny. Jinde si zase lidé podle agentury Reuters stěžovali, že nešlo chodit po ulicích, protože jejich povrch se zohýbal. Otřesy pociťovali lidé také v Guatemale, Hondurasu a v Salvadoru.

Mexická ropná společnost Pemex odstavila rafinerii u města Salina Cruz, jež je největší v zemi. Po zemětřesení v ní vypukl malý požár, který se ale brzy podařilo uhasit.

Americká národní oceánská a atmosférická správa uvedla, že na pobřeží Mexika, Guatemaly, Hondurasu a Salvadoru existuje „potenciální hrozba“ tsunami. V pondělí večer otřáslo Mexikem další zemětřesení o odhadované síle 4,9 stupně.

Reuters uvádí, že při zemětřesení o síle 7,1 stupně v roce 2017 v mexickém hlavním městě a okolních státech zemřelo 355 lidí.

Mexiko je jednou ze zemí, které jsou velmi náchylné k zemětřesením. Metropole navíc leží na místě bývalého údolního jezera, kde tlaky na pohyb půdy působí silněji.

Reklama

Související témata:

Doporučované